Španija: vodilnim v državnih podjetjih nižje plače

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Španija bo v okviru zmanjševanja stroškov v letošnjem prvem trimesečju za približno četrtino znižala plače vodilnih v državnih podjetjih, je danes sporočila španska vlada.
Oglej si celoten članek

"Določamo omejitve plač, ki so nekoliko nižje od postavljenih v zasebnem sektorju," je dejala podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria. Plačilo vodilnih v velikih podjetjih bo omejeno na 105 tisoč evrov, v srednjih podjetjih bo meja pri 80 tisoč evrih, v manjših državnih podjetjih pa bo meja postavljena pri 55 tisoč evrih letno.

Podpredsednica španske vlade pri tem ni želela odgovoriti, koliko bo Španija privarčevala z omenjeno reformo. "Ker govorimo o 25 do 30 odstotkov nižjih plačilih, vam lahko zagotovim, da bo vsota kar velika," je dejala. Omenjeni ukrep bo sicer urejal plačila vodilnih v vseh podjetjih, ki so v državni lasti.

Konservativna vlada uresničuje napovedi o hudem varčevanju

Zniževanje plač vodilnih v državnih podjetjih je zadnji izmed varčevalnih ukrepov nove španske vlade, ki je oblast prevzela decembra. Doslej je konservativna vlada že napovedala zniževanje stroškov v višini 8,9 milijarde evrov.

Večina napovedi, med njimi tudi uradne vladne, sicer predvidevajo, da se bo Španija v prvem četrtletju znašla v recesiji. Ob koncu lanskega leta je bila sicer stopnja brezposelnosti v Španiji 23-odstotna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.