Slovenija bo tako pomagala državam v težavah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenija poplavljenim državam srednje in jugovzhodne Evrope pošilja enote za posredovanje in materialno pomoč.
Oglej si celoten članek

Slovenska vlada je sporočila, da bo državam srednje in jugovzhodne Evrope, ki so jih te dni prizadele poplave, pomagala s posebnimi enotami za posredovanje ob poplavah oziroma materialno pomočjo v višini do 600.000 evrov. Solidarnost z državami v soseščini je izrekla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Pomoč bo slovenska vlada prizadetim državam namenila prek mehanizmu EU, so sporočili na omrežju X. Enot za posredovanje ob poplavah bo napotila največ pet, so še dodali.

Foto: Profimedia poplave Poljska Klodzko

Pred tem je vlada že minuli konec tedna zagotovila, da se bo odzvala brez oklevanja, če bo katera od prizadetih držav zaprosila za mednarodno pomoč, saj "še pomnimo njihovo pomoč" ob katastrofalnih poplavah, ki so avgusta lani prizadele Slovenijo.

Da nismo pozabili njihove solidarnosti, je danes zagotovila tudi predsednica republike ter Avstriji, Češki, Poljski, Madžarski in Romuniji zagotovila podporo Slovenije. "Skupaj se bomo borili proti učinkom podnebnih sprememb, enotni v zavezi za zaščito narave," je zapisala na omrežju X in jim zagotovila, da niso sami.

Foto: Profimedia poplave Poljska

Poplave povzročile pravo opustošenje

Obsežne poplave, ki so v zadnjih dneh zaradi obilnega deževja, ki ga je s sabo prinesel ciklon Boris, prizadele več držav srednje Evrope, so ponekod povzročile pravo opustošenje in po zadnjih podatkih terjale najmanj 19 smrtnih žrtev. Pet ljudi je umrlo v Avstriji, sedem v Romuniji, štirje na Poljskem in trije na Češkem.

Čeprav se marsikje vremenske razmere umirjajo, tla ostajajo namočena in reke se razlivajo prek svojih bregov. Oblasti prebivalce pozivajo, naj ostanejo previdni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:07 17. September 2024.

    Pa ob tem niti besedice o vzrokih za vse to? Aja, krave prdijo......pa premalo je tesel na cesti. Jih je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.