Slovence ogroža strupen dim

Foto: Žurnal24 Gasilci so sicer požar že pogasili, vendar pa se ne morejo kosati s tlečimi smet
Slovence in preostale turiste, ki so trenutno na počitnicah v okolici Zadra in Šibenika, ogroža strupen plin, ki se vali s pogorišča strupenih odpadkov. Evakuacija območja že poteka.
Oglej si celoten članek

Letovišča Biograd, Pakoštane in Vransko jezero že četrti dan zaporedoma objema strupena dimna zavesa. Požar, ki je izbruhnil na odlagališču Baštijun, je gasilcem sicer uspelo pogasiti, vendar pa niso kos strupenemu dimu, ki se že peti dan vali z odlagališča. Dim, ki je po poročanju hrvaških portalov strupen, je zelo vznemiril meščane in turiste. "Strah me je, ker vdihavamo strupen dim. Občutek imam, da živimo v plinski komori," je dejal eden izmed meščanov.

Ogroženih okoli 600 Slovencev
Po okvirnih podatkih naj bi bilo v ogroženih letoviščih Biograd in Pakoštane nastanjenih tudi okoli 600 slovenskih turistov, ki že četrti dan preživljajo ekološko katastrofo. Tiste, ki jih še niso uspeli evakuirali, so oblasti pozvale, naj takoj zapustijo ogroženo območje.

 
 

Toksini, ki se proizvajajo pri izgorevanju teh snovi, se nalagajo v telesu in povzročajo rakava obolenja.

Tomaž Ogrin, Inštitut Jože Štefan

 
"V bližini je atomska bomba, ki jo je treba čim hitreje sanirati. Gori na tisoče ton smeti in plastike, zaradi česar se v nebo valijo ogromni oblaki strupenega plina. Dim je tako agresiven in zadušljiv, da nekateri prebivalci in turisti sploh ne zapuščajo stanovanj," je dejal Ratko Krstinić , meščan Biograda, ki dodaja, da na deponiji končajo najbolj strupene snovi, pesticidi in preostale kemikalije. Zaradi nenadzorovanega odlaganja smeti nihče točno ne ve, kaj vse je tam zagorelo.

Po neuradnih podatkih naj bi bil požar podtaknjen. © 24sata

 
Podtaknjeni požar so podcenjevali
Gasilci so požar sicer že pogasili, vendar pa se ne morejo kosati s tlečimi smetmi. Po predvidevanjih nekaterih gasilcev in strokovnjakov bi se utegnil dim s pogorišča kaditi še naslednjih 15 dni. "Garamo že tri dni in tri noči," je dejal eden izmed gasilcev, ki dodaja, da gre za izrazito globinski požar. Požar, ki je izbruhnil med Zadrom in Šibenikom, naj bi gasilci na začetku podcenjevali. Po neuradnih podatkih naj bi bil celo podtaknjen.

Strupen sivobeli dim
Najbolj ogroženi so predvsem turisti v kampih, saj tam ne morejo zapreti oken in vrat, tako da so strupenemu dimu neposredno izpostavljeni. "Občutek imamo, da smo sredi ekološke katastrofe," je dejala ena izmed Britank v kampu Biograd.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.