Slabe novice iz Nemčije, vplivale bodo tudi na nas

Foto: Epa
Foto: Epa
Nemški bruto domači proizvod (BDP) naj bi se po napovedih vodilnih nemških ekonomskih inštitutov letos skrčil za 0,1 odstotka, so neimenovani viri razkrili za nemško tiskovno agencijo dpa. Uradno poročilo bodo inštituti objavili v četrtek. Spomladi so za letos Nemčiji napovedovali 0,1-odstotno gospodarsko rast.
Oglej si celoten članek

Vodilni nemški gospodarski inštituti IFW, Ifo, DIW, IWH in RWI dvakrat na leto za nemško gospodarsko ministrstvo pripravijo napoved gibanje nemškega BDP za tekoče in prihodnje leto.

Viri so za dpa razkrili, da naj bi inštituti v tokratnem poročilu, ki bo uradno objavljeno v četrtek, napovedali 0,1-odstotno skrčenje največjega gospodarstva območja z evrom.

Za prihodnje leto sicer še naprej pričakujejo gospodarsko rast, vendar naj bi tudi to oceno popravili navzdol. Neuradno po novem pričakujejo, da se bo nemški BDP leta 2025 okrepil za 0,8 odstotka, medtem ko so marca letos napovedali 1,4-odstotno rast.

Slovenija Minister povedal, kdaj bomo imeli višje plače

Nemško gospodarstvo sta prizadela pandemija covida-19 in izbruh vojne v Ukrajini, pri čemer sta posledična energetska draginja in visoka inflacija zavirali gospodarsko rast.

Vlada kanclerja Olafa Scholza načrtuje sveženj ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti, vendar se gospodarstveniki pritožujejo, da so ukrepi nezadostni in zahtevajo temeljite reforme. Med njihovimi glavnimi izzivi so visoke cene energije, pretirana birokracija in pomanjkanje kvalificiranih delavcev, poroča dpa.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 22:18 24. September 2024.

    ukinit socialke in nagnat bando delat. kitajci so 50 let delali 14/7, spali po 6 ur na noc in nas …

  • 21:14 24. September 2024.

    Prizadela jih je lastna neumnost oziroma lenoba pri razmišljanju o dogodkih okoli njih. Predvsem lenoba glede razmisleka, koga vse so …

  • 20:17 24. September 2024.

    Lahko le ugotovim, da je inflacija cca. 10 do 15%, kar pomeni, ob upostevanju inflacije, da bodo Nemci naredili cca.15% …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.