Slaba novica za tisoče Slovencev: Odpoved zaradi teroristične grožnje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Avstriji so odpovedali tri koncerte ameriške pevke Taylor Swift, ki so bili načrtovani od četrtka do sobote na Dunaju, so sporočili organizatorji.
Oglej si celoten članek

"Zaradi potrditve vladnih uradnikov o načrtovanem terorističnem napadu na stadionu ErnstHappel nimamo druge izbire, kot da zaradi varnosti koncerte odpovemo," je sporočilo podjetje Barracuda.

Kot so še pojasnili, bodo kupnino za vstopnice avtomatično povrnili v desetih delovnih dneh.

V Avstriji so sicer v sredo prijeli domnevna načrtovalca terorističnih napadov na prireditvah na širšem območju Dunaja. Enega so prijeli na Dunaju, drugega v mestu Ternitz južno od prestolnice. Zaradi tega so tudi načrtovali poostrene varnostne ukrepe na njenih koncertih, je v sredo popoldne poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Zvečer pa je APA objavila, da so koncerte odpovedali.

Kot je na novinarski konferenci povedal generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf, je 19-letnik, ki so ga prijeli v Ternitzu, prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država.

Po dosedanjih podatkih se je 19-letnik, sicer avstrijski državljan, radikaliziral na spletu. Pri njem so zasegli kemične snovi, ki jih še analizirajo. Policija je iz bojazni glede eksploziva preventivno evakuirala več hiš v Ternitzu in del doma za upokojence, poroča APA.

Kot je še dejal Ruf, so "ugotovili ustrezna pripravljalna dejanja in tudi, da je bil 19-letnik osredotočen na koncerte Taylor Swift na Dunaju".

Ali bi lahko bilo poleg omenjenih dveh aretacij še več, Ruf ni mogel povedati. Kot je dejal, preiskava še poteka.

Foto: Profimedia Taylor Swift

Avstrijski kancler Karl Nehammer je sporočil, da je bila grožnja terorističnih napadov na koncertih pop zvezdnice zelo resna. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, so po zaslugi sodelovanja avstrijskih in tujih služb grožnjo prepoznali v zgodnji fazi in preprečili morebitno tragedijo. 

Nehammer je priznal, da je odpoved koncertov priljubljene pevke razočaranje za njene oboževalce, a poudaril, da so razmere zaradi očitno načrtovanega terorističnega napada zelo resne. "Živimo v času, ko z nasilnimi sredstvi napadajo naš zahodni način življenja," je na omrežju X še zapisal avstrijski kancler. "Islamistični terorizem ogroža varnost in svobodo v številnih zahodnih državah. Prav zato se ne bomo odpovedali svojim vrednotam, kot sta svoboda in demokracija, ampak jih bomo še bolj odločno branili. Te vrednote so temelj naše družbe in nas delajo odporne proti ekstremizmu in terorizmu," je poudaril. Zato je po njegovih besedah pomembno, da ostanemo budni, stopimo skupaj in odločno ukrepamo proti islamizmu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 22:06 8. Avgust 2024.

    te njeni feni so itak fanaticni in fukjeni. placujejo karte po vec tisoc evrov za mediokritetni nastop.

  • 15:17 8. Avgust 2024.

    Je pač odpadlo. Lahko pa bi jim organizatorji ponudili vstopnice za Modrijane.

  • 11:00 8. Avgust 2024.

    Pravilna in modra odločitev organizatorjev! Povsem možno je, da so preiskovalci prišli do indicev, da bi razkrita radikalna islamista lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.