Situacija še slabša

Foto: Špela Mohorič
Foto: Špela Mohorič
Začenja se poskus, da bi rešili najbolj priljubljeno sadje na svetu, banane, piše Washington Post.
Oglej si celoten članek

V okviru poskusa bodo v Avstraliji posadili na tisoče mladih rastlin, za katere raziskovalci upajo, da bodo nadomestile vrsto banane Cavendish, ki je v večini primerov na trgovskih policah Amerike in Evrope. Nove rastline so cepili z geni ostalih vrst banan.

Glivica Grozi bananam izumrtje?

Z izvozom države, ki gojijo Cavendish banane, letno zaslužijo 12,4 milijarde dolarjev. Kot je že dlje časa znano, to vrsto banan je napadla gljivica fusarium, ki je uničila na deset tisoče hektarjev plantaž v Avstraliji in jugovzhodni Aziji v zadnjih desetih letih. Nedavno se je razširila tudi v Afriko in na Bližnji vzhod, strokovnjaki pa se bojijo, da bo naslednja tarča uničevalskega pohoda te gljivice tudi Južna Amerika.

Washington Post pojasnjuje, da nobena druga vrsta banan ni primerna za izvoz in pakiranje, kot ta sorta. V kolikor poskus v Avstraliji ne uspe, se strokovnjaki bojijo, da bodo banane izginile iz trgovskih polic Amerike in Evrope. 

Magazin Kaj se zgodi, če redno jemo banane

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:11 10. Oktober 2017.

    Gospa Alioness, česa tako izredno neumnega pa že zelo, zelo dolgo nisem prebral. Čestitke na izjemnem dosežku. Uau.

  • 23:10 9. Oktober 2017.

    Prav... stare sorte sadit, pa banane s polic ne-tropskih držav!! Dobro da se ve, da so jih gensko predelovali - …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.