Siloviti spopadi za Damask

Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Bitka za osvoboditev" Damaska. Tretji dan silovitih spopadov med uporniki in sirsko vojsko.
Oglej si celoten članek

Prvič so v boju uporabili bojne helikopterje, po navedbah upornikov naj bi enega sestrelili. Spopadi v Siriji so danes zahtevali najmanj 35 življenj, od tega je umrlo 16 civilistov.

Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, so sporočili, da bitke za osvoboditev Damaska ne nameravajo končati do padca prestolnice.

Pozivi k vstaji in boju

Pred tem so v ponedeljek zvečer sporočili, da so po državi sprožili vseobsežno operacijo "Vulkan Damaska in potres Sirije", ki pomeni odgovor na "pokole in barbarske zločine" režima predsednika Bašarja Al Asada. V izjavi so sporočili, da so začeli izvajati napade na položaje varnostnih sil po državi in k temu pozvali tudi druge. Pozvali so tudi k prekinitvi oskrbovalnih poti za vladne sile.

Vplivna Muslimanska bratovščina je medtem pozvala ljudi v Damasku, od koder ves dan poročajo o silovitih spopadih, k vstaji in podpori upornikov v njihovi odločilni bitki. Vojaški viri pa so zatrdili, da imajo razmere v prestolnici pod nadzorom in da "preganjajo teroriste, ki so poiskali zatočišče v stanovanjih in mošejah".

Al Asad seli vojake

Šef izraelske vojaške obveščevalne agencije general Aviv Košavi je medtem danes dejal, da je sirski predsednik velik del svojih sil z Golanske planote premestil na območje Damaska in drugod po državi, kjer potekajo spopadi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.