Severna Koreja uresničila namero

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severna Koreja je razstrelila odseke cest proti jugu korejskega polotoka. Pjongjang je že prejšnji teden napovedal trajno zapečatenje meje z južno sosedo.
Oglej si celoten članek

"Severna Koreja je razstrelila dele cest Gyeongui in Donghae severno od vojaške razmejitvene črte," so danes sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske. Čeprav njihova vojska pri tem ni utrpela nobene škode, je odgovorila s streljanjem na območjih južno od razmejitvene črte, so dodali.

Severnokorejska vojska je prejšnji teden napovedala, da bo trajno zapečatila južno mejo, potem ko je ob njej več mesecev nameščala mine in protitankovske ovire.

Hkrati so obtožili Seul, da z brezpilotnimi letali nad Pjongjangom trosi propagandne letake, kar naj bi bil povod, da je severnokorejski voditelj Kim Jong-un pripravil načrt "takojšnjega vojaškega ukrepanja", današnje poročanje severnokorejskih medijev povzema AFP.

Čeprav so ceste, ki povezujejo državi, že dolgo zaprte, je njihovo uničenje jasno sporočilo, da se severnokorejski voditelj ni pripravljen pogajati z južno sosedo, ocenjujejo strokovnjaki, ki jih navaja AFP.

V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA ter poglobila odnose z Rusijo, s katero so junija sklenili sporazum o strateškem partnerstvu. Južna Koreja je junija prekinila vojaški sporazum s Severno Korejo iz leta 2018, katerega cilj je zmanjšanje napetosti med državama.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.