Se bo vrnil Mubarakov režim?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V drugem krogu egiptovskih volitev bodo državljani odločali med dvema skrajnostima: radikalnim islamistom in eno glavnih figur režima strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.
Oglej si celoten članek

V drugi krog volitev v Egiptu sta se uvrstila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in nekdanji premier Ahmed Šafik. Prvi je zbral 24,8 odstotka glasov, drugi pa 23,7 odstotka glasov.

Dva pola

Pred drugim krogom volitev naj bi se številni Egipčani bali, da bo zmaga Šafika, zadnjega Mubarakovega premierja in nekdanjega letalskega častnika, oživila Mubarakov režim. Hkrati naj bi na drugi strani obstajala bojazen, da bo zmaga konservativnega islamista Mursija prinesla večji nadzor Muslimanske bratovščine, ki že ima skoraj polovico sedežev v parlamentu, nad državnimi institucijami.

Očitki o nepravilnostih

Očitki o nepravilnostih med prvim krogom volitev so številni: po mnenju nekaterih Šafik kot predstavnik bivšega režima po zakonu sploh ne bi smel kandidirati.

Prihajalo naj bi do kupovanja glasov in poneverb. Volitev se je sicer minuli teden udeležilo 46 odstotkov volivcev. Volivcev v 82-milijonski državi je sicer okoli 50 milijonov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.