Sarkozy Alzacijo "vrnil" Nemčiji

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)

Your browser doesn’t support HTML5 video

Francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju se je pripetil neljub spodrsljaj. Francosko pokrajino Alzacijo je umestil v Nemčijo.
Oglej si celoten članek

Nicolas Sarkozy je med nagovorom kmetom v mestu Truchtersheim, ki je 24 kilometrov oddaljeno od nemške meje, razkril ukrepe, s katerimi namerava zaščititi njihove prihodke. "Lahko sprejmem nelojalno konkurenco Kitajske ali Indije, a ne od Nemčije. Tega ne govorim samo zato, ker sem v Nemčiji."  Temu je hitro dodal: "Sem v Alzaciji.“

Kljub hitremu popravku napake, ga je del množice izžvižgal. Napako je poskusil obrniti na šalo: "Vidite, da imam razlog, da začnem delati na odvisnosti (od držav, op. p.)." Spodrsljaj si lahko ogledate v videu.

Nacionalnost je v Alzaciji občutljiva tema, saj gre za regijo, ki sta si jo v zgodovini lastili tako Francija kot Nemčija. Francoski kralji so regijo pripojili svojemu kraljestvu v 17. stoletju, leta 1870 pa so jim jo odvzeli Nemci. Francija jo je po prvi svetovni vojni spet pripojila k državi, a so jo nemške sile zasedle leta 1940. Francoske sile so regijo s pomočjo ameriške vojske dokončno osvobodile leta 1944.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.