Sakašvili odstopil, novi protesti

Foto: Žurnal24 Sakašvili zahteva takojšnjo ustavitev napadov s strani Rusije.
Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je v skladu z zakoni odstopil s položaja, da bi se lahko posveti volilni kampanji pred predčasnimi predsedniškimi volitvami 5. januarja.
Oglej si celoten članek

Parlament je danes tudi uradno potrdil datum volitev, ki jih je Sakašvili sklical po nasilni zadušitvi novembrskih protestov opozicije. Sakašvili, ki je prišel na oblast z mirno "revolucijo vrtnic" leta 2004, skuša znova pridobiti podporo volivcev, potem ko je z nasilno zadušitvijo protestov opozicije 7. novembra izgubil tudi zaupanje zahodnih zaveznikov.

Po odstopu Sakašvilija bo predsedniško funkcijo začasno opravljala predsednica parlamenta Nino Burdžanadze. V Tbilisiju se je prvič po nasilnem zatrtju protestov na začetku novembra zbrala množica 5.000 ljudi, ki je protestirala proti Sakašvilijevi vladavini. Zahtevali so vnovično delovanje neodvisne televizije Imedi, ki so jo oblasti za nedoločen čas prepovedale med izrednimi razmerami. Te so trajale do 16. novembra, zaradi njih pa si je prozahodni Sakašvili nakopal hudo grajo zahodnih držav.

Sakašvili naj bi imel po ocenah analitikov kljub nedavnim dogodkom in napetim razmeram v državi dobre možnosti za vnovično izvolitev. Opozicija je brez orientacije, dosedanjemu predsedniku pa gre na roke tudi izbira datuma volitev, petega januarja. Takrat bo namreč Gruzija še v novoletnem vzdušju zato bo volilna udeležba zelo nizka, kar je za Sakašvilija dobro, dodajajo poznavalci razmer.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.