S komisijo nad zlorabami otrok

Foto: EPA
Foto: EPA
Papež Frančišek je danes oblikoval komisijo za preprečevanje spolne zlorabe otrok v katoliški cerkvi in nudenje pastoralne oskrbe za žrtve pedofilije.
Oglej si celoten članek

Novico je sporočil član kardinalskega kolegija, ki od torka zaseda v Vatikanu, ameriški kardinal in bostonski nadškof Sean O'Malley, pri tem pa povedal, da bodo natančno sestavo nove komisije predstavili v bližnji prihodnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež se je za to odločil po priporočilu osmih kardinalov, ki jih je imenoval, da bi mu svetovali pri reformi kurije. S tem je papež sledil poti, ki jo je z ničelno stopnjo tolerance do tovrstnih zlorab začrtal njegov predhodnik Benedikta XVI.

Kodeks obnašanja

Komisija naj bi predložila kodeks profesionalnega obnašanja klerikov, smernice za cerkvene uradnike v posamičnih državah o tem, kako ravnati ob neprimernem obnašanju, in preverjanje posameznikov, ki želijo postati duhovniki, je povedal O'Malley.

Izobraževanje za delo z mladimi

Prav tako naj bi sestavila predloge za zaščito otrok, pri čemer naj bi šlo tudi za izobraževalne programe za duhovnike, semeniščnike in učitelje verouka, ki delajo z mladimi. Poleg tega naj bi okrepili sodelovanje s civilnimi oblastmi pri boju proti spolnim zlorabam v Cerkvi, je še poudaril ameriški kardinal.

V Vatikanu trdijo, da njihovi tožilci preiskujejo več tisoč domnevnih primerov zlorab mladoletnikov, a za zdaj ni jasno, koliko so jih potrdili in kakšne ukrepe so uvedli proti tistim, ki so jih spoznali za krive.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.