"Ruske sile morajo vedeti, da ne morejo delovati nekaznovano"

Foto: Epa
Foto: Epa
Velika Britanija bo marca gostila srečanje pravosodnih ministrov, na katerem bodo ti razpravljali o načinih podpore preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) glede domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini, so v soboto sporočili iz Londona.
Oglej si celoten članek

Srečanja z ministri z vsega sveta se bo udeležil tudi glavni tožilec ICC Karim Khan.

ICC s sedežem v Haagu trenutno izvaja preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Ukrajini. Khan je decembra lani mednarodno skupnost pozval, naj podpre in financira preiskavo ICC. "Potrebujemo orodja, da lahko opravimo svoje delo. Mi teh orodij nimamo," je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada je medtem sporočila, da je cilj srečanja "povečati svetovno finančno in praktično podporo ICC ter uskladiti prizadevanja za zagotovitev, da bo imelo vse, kar potrebuje za izvajanje preiskav in pregon odgovornih".

Udeleženci bodo po besedah namestnika britanskega premierja in enega od gostiteljev srečanja Dominica Raaba razpravljali o tem, kako pomagati pri zbiranju informacij in izmenjavi dokazov o grozodejstvih ter kako pomagati žrtvam. "Ruske sile morajo vedeti, da ne morejo delovati nekaznovano, mi pa bomo podpirali Ukrajino, dokler pravici ne bo zadoščeno," je dejal in mednarodno skupnost pozval k podpori ICC.

vojna Zelenski rusko prekinitev ognja označil za laž FOTO Putin osamljen pri božični maši Milijarde ZDA naznanila ogromno pomoč Ukrajini

Poleg Raaba bo sogostiteljica srečanja nizozemska pravosodna ministrica Dilan Yesilgoz-Zegerius, navaja AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je decembra opozorila, da ICC Rusiji, ki ni njegova članica, ne more soditi za vodenje kaznivega dejanja agresije brez resolucije Varnostnega sveta ZN, na katero pa bi Moskva takoj vložila veto. Namesto tega je predlagala ustanovitev posebnega sodišča s podporo ZN.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:52 8. Januar 2023.

    Malo spremljaj kakšne tuje kanale Jernejček in ne samo Ukrajinskih. Potem boš videl, kakšen močan duh nacizma je prisoten v …

  • 17:10 8. Januar 2023.

    Rusofilčki imate spet mokre sanje in zagovarjate morilca, diktatorja, posiljevalca, agresorja Putina. Jaz bi vas dal vsaj za en dan …

  • 16:32 8. Januar 2023.

    Angleži morajo vedeti, da je ne bodo odnesli nekaznovano tako kot njihovi agentje blackwater ter mi6 in njihovi inštruktorji tam …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.