Rusi zaradi pesmi kaznovali Wikipedio, zdaj želijo svojo različico

Foto: Profimedia Aplikacija Wikipedia.
Foto: Profimedia Aplikacija Wikipedia.
Rusko sodišče je znanemu portalu naložilo finančno kazen.
Oglej si celoten članek

Okrajno sodišče v moskovskem okrožju Taganski je sprejelo odločitev, po kateri mora družba Wikimedia, ki ima v lasti priljubljeni informacijski fond Wikipedia, plačati 800.000 rubljev kazni, kar znese okrog 9000 evrov.

Za tak korak se je sodišče odločilo, ker portal ni upošteval zahteve ruskih oblasti, da se izbriše določena vsebina, ki jo Kremelj smatra kot "ekstremistično".

Gre za material, vezan na pesem znanega alternativnega rock benda Psychea, ki je bila s strani pristojnih organov uradno razglašena za ekstremistično in nevarno.

Wikimedia je kot odgovor na sodbo objavila, da so bile dotične informacije na portalu preverjene in v skladu s standardi, ki jih zasleduje Wikipedia.

"Ta razsodba je del teženj ruske vlade, da bi se v državi omejilo širjenje preverjenih informacij iz zanesljivih virov," je zapisal vodja pravnega oddelka podjetja Jacob Rogers.

Rusija je že večkrat poskušala vzpostaviti svojo spletno enciklopedijo, ki bi nadomestila Wikipedio, toda projekt ni bil nikoli izveden, poroča Reuters.

Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v začetku tega tedna ruskim novinarjem dejal, da Wikipedia vsebuje veliko zgodovinskih napak in napačnih dejstev. Še enkrat je spregovoril o ruski alternativi, ki bi vsebovala "preverjene, točne in objektivne informacije".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.