Rusi kurijo pod avti

Foto: Wikimedia razno 04.02.14. aljaska, nome, cestni znak, opozorilo, mraz, zima, Road sign, 2
Triki severnjakov. Na Aljaski vozniki ne ugašajo motorjev, na Islandiji ogrevajo ceste.
Oglej si celoten članek

V deželah, kjer imajo ekstremno mrzle zimske mesece in so temperature pod –30 stopinj Celzija povsem običajne, vozniki za nemoteno vožnjo uporabljajo različne zvijače.

Na severu Rusije vozniki pri obupanih poskusih, da odtalijo gorivo in vžgejo prevozna sredstva, na vozilih vsako leto povzročijo na stotine požarov s kurjenjem pod rezervoarji, dovodi za gorivo ali v prostoru za motor. To sicer ni najpametneje, a večinoma deluje, piše 24.sata.

Na Aljaski vozniki med kratkimi postanki za skok v trgovino ali kavarno motorja sploh ne ugasnejo, če pa vozilo zapustijo za dlje, akumulator priključijo na električni napajalnik. Večina parkirišč na Aljaski, pa tudi v Skandinaviji ima priključke za elektriko; lahko je namreč tako mrzlo, da se tudi nov akumulator izprazni čez noč.

Ogrevane ceste

V nekaterih skandinavskih državah in na Islandiji ceste ogrevajo: pri tem ne gre za pretirano zapravljanje denarja; ceste ostanejo čiste, stroški pa so pogosto nižji kot za zimske službe.

Številni severnjaki vozila "obujejo" v ježevke (pnevmatike s kovinskimi čepi), ki so na kopnem sicer slabe, vendar zelo učinkovite na snegu in ledu – pri nas pa so prepovedane, ker uničujejo ceste.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.