Romanje v Jeruzalemu

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Na tisoče krščanskih romarjev se je zbralo v Jeruzalemu, kjer obujajo spomin na križev pot Jezusa pred križanjem.
Oglej si celoten članek

 

Romarje na poti, ki so jo poimenovali Via Dolorosa, spremljajo številni pripadnik izraelske policije; po podatkih agencije dpa jih za red skrbi 2500.

Romarji so se zbrali v zgodovinskem starem mestu Jeruzalema, procesijo pa bodo zaključili v cerkvi Svetega groba, baziliki, ki so jo križarji postavili na mestu, kjer so Jezusa križali in pokopali.

 

Via Dolorosa sledi poti, ki so jo zastavili frančiškanski redovniki v 14. stoletju; ima 14 postaj, vsaka pa obeležuje en dogodek, s katerim se je Jezus soočil pred križanjem. Zadnjih pet postaj je v baziliki Svetega groba.

Prostor, na katerem stoji cerkev, je bil v 1. stoletju opuščen kamnolom zunaj mestnega obzidja, okoli katerega je bilo pokopališče. Ostanki pokopališča so še vidni. Po letu 135 so Rimljani na tem mestu zgradili kompleks svetišč. Cerkev je bila najmanj od 4. stoletja pomembno romarsko središče, danes pa je sedež grškega jeruzalemskega patriarha.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.