Ribe nasedle zaradi potresa?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
V zalivčku Valelunga v Pulju je več sto rib kosic (trachypterus trachypterus) obtičalo v plitvini ali pa so nasedle na obali.
Oglej si celoten članek

Po besedah prič je bil prizor grozljiv. Gre za ribe, ki so dolge približno meter in pol in običajno živijo v globinah med 200 in 500 metri. Na Hrvaškem skušajo ugotoviti razloge za njihov pogin.

Od daleč je bilo videti, kot da je zaliv prekrit z aluminijskimi ploščami, ki bi jih nekdo vrgel v morje, so povedali mimoidoči v Pulju. V resnici je šlo za ribe, ki jih na Hrvaškem imenujejo meč srebrnjak, jap, strelica ali kajš. Prebivalci so neuspešno skušali vrniti še žive ribe v morje, a so se znova vračale.

Hrvaški biolog Neven Iveša je pojasnil, da kosice živijo tudi v Jadranu, sicer pa izjemno redko pridejo na površje morja, zgolj takrat, ko iščejo hrano. Če so v plitvini, popolnoma izgubijo občutek za orientacijo.

Kriv je lahko tudi potres

"Mogoče je, da je močna burja ohladila tudi bolj plitko morje v severnem Jadranu. Glede na to, da so ribe občutljive na razliko v temperaturi, so doživele šok in nasedle," je za Novi list povedal Iveša.

Ni izključil niti možnosti, da so se ribe ustrašile ob ponedeljkovem potresu v Dalmaciji ali da so jih ribiči ujeli v svoje mreže in nato izpustili.

Kosica je sicer okusna kot jed, najbolj priljubljena pa je na Siciliji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.