Revščina ogroža več kot polovico ljudi

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na pragu revščine živi 58 odstotkov prebivalcev Bosne in Hercegovine (BiH), v revščini pa skoraj 20 odstotkov tamkajšnjih mladih.
Oglej si celoten članek

To zaskrbljujočo statistiko sta ta teden opozorila predstavnica Sklada ZN za otroke (Unicef) v BiH Florence Bauer in posebni predstavnik EU v BiH Peter Sorensen. Bosanske oblasti sta zato pozvala k sprejemu ukrepov za boljšo socialno zaščito.

Bauerjeva in Sorensen sta po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina ocenila, da bi morali politiki v BiH manj politizirati in se bolj osredotočiti na obseg revščine. Oba sta menila, da je sprejem ukrepov za izboljšanje sistema socialne zaščite nujen, Sorensen pa je napovedal, da bo EU v ta namen BiH priskočila na pomoč s 4,5 milijona evri.

Minister bo ukrepal

Bosanski minister za civilne zadeve BiH Sredoje Nović se je ob tej priložnosti zavezal, da bodo v prihodnje posebno pozornost namenili izboljšanju pogojev za predšolsko izobraževanje. Posebej bodo pozorni na otroke s podeželja in otroke s posebnimi potrebami, je pristavil.

V Sarajevu je ta teden potekala konferenca, posvečena koordinaciji vzpostavitve učinkovitega sistema socialne zaščite, ki bi sledil politiki EU.

V EU je leta 2011 delež tveganja revščine ali socialne izključenosti po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v povprečju znašal 24 odstotkov. Največje deleže so zabeležile Bolgarija (49 odstotkov), Latvija (40 odstotkov), Romunija (40 odstotkov), Hrvaška (33 odstotkov) in Litva (33 odstotkov). V Sloveniji je bil delež prebivalstva, izpostavljenega tveganju revščine ali socialne izključenosti, pri 19,3 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.