Razvajena Koreja in iskanje Mladića

Foto: Žurnal24 Glede na razkrite dokumente so v Južni Koreji prepričani, da bo Severna Koreja p
WikiLeaks: Kitajska je nezadovoljna s Severno Korejo, ki jo je označila za razvajenega otroka. Dokumenti naj bi razkrivali tudi, zakaj do zdaj še niso prejeli Radka Mladića.
Oglej si celoten članek

Novi dokumenti WikiLeaksa, objavljeni tudi na spletni strani britanskega Guardiana in ameriškega The New York Timesa, govorijo o tem, da kitajske oblasti izgubljajo potrpljenje z dolgotrajno zaveznico Severno Korejo. Višji uslužbenci v Pekingu naj bi režim v Severni Koreji opisali kot vedenje "razvajenega otroka".

Glede na novoobjavljene depeše je nekdanji južnokorejski namestnik zunanjega ministra Čun Džung Vu na začetku leta dejal, da so višji predstavniki kitajskih oblasti, katerih imena so v dokumentu zabrisana, naklonjeni združitvi korejskega polotoka pod nadzorom Seula. Kitajska bi po njegovih besedah sprejela združitev, če novonastala tvorba ne bi bila sovražna do Kitajske. 

Njegov citat je bil zapisan v depeši ameriške ambasadorke v Seulu Kathleen Stephens, kjer obenem trdi, da je "Severna Koreja ekonomsko že propadla in bo propadla tudi politično, v dveh ali treh letih po smrti Kima Jong Ila". Čun, ki je medtem postal svetovalec za nacionalno varnost, je po objavi depeš zanikal, da bi se Kitajska ukvarjala s propadom Severne Koreje, rekoč, da so kitajski strateški interesi zdaj usmerjeni v ZDA, Japonsko in Južno, ne Severno, Korejo. Po njegovih besedah mlajša generacija voditeljev kitajske komunistične stranke Severne Koreje nima za velikega zaveznika in ne bi tvegala oboroženega konflikta na polotoku.

Zakaj še niso prijeli Mladića
WikiLeaks naj bi sicer po poročanju Guardiana posedoval tudi dokumente o najbolj iskanem haaškem obtožencu Radku Mladiću, na podlagi katerih bi morda lahko izvedeli, zakaj nekdanjega srbskega generala do danes še niso prijeli. V dokumentih bi po pisanu britanskega časnika lahko obstajale "zanimive informacije" o političnih voditeljih iz regije.

Foto: Žurnal24 null

Profesor na Fakulteti za politične znanosti v Beogradu Predrag Simić je za srbske medije povedal, da gre pri razkritju dokumentov za "največji pretres" v svetovni zgodovini diplomacije. Prepričan je, da bodo dokumenti razkrili nove podatke o vlogi ZDA v regiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.