Radioaktivnost dosegla limit

Foto: EPA Fukushima, radioaktivna voda Foto: EPA Fukushima, radioaktivna voda
V Fukušimi so prekinili proces prečiščevanja več kot 100 tisoč ton radioaktivne vode, saj je vrednost komponente, ki je vsrkavala radioaktivni cezij, že dosegla svoj limit.
Oglej si celoten članek

Proces dekontaminacije radioaktivne vode, ki se je nabrala po treh mesecih hlajenja poškodovanih reaktorjev v japonski nuklearki, je operater Tepco poskusno zagnal v četrtek, a je zaradi človeške napake prišlo do uhajanja približno šestih ton radioaktivne vode.

Predstavniki Tepca so nato zatrdili, da so napako odpravili in proces zagnali v petek, v soboto pa so že zabeležili najvišjo vrednost komponente za prečiščevanje vode.

Dekontaminacijski sistem lahko dnevno namreč vsrka približno 1.200 ton vode cezija, drugih radioaktivnih snovi, nafte in soli.

Strah pred poletnim deževjem

Po nesreči v jedrski nuklearki, ko so odpovedali vsi sistemi hlajenja, zaradi česar je prišlo do taljenja sredice, so delavci reaktor hladili z več kot 100 tisoč tonami vode, ki je postala kontaminirana.

Nekaj radioaktivne vode je ušlo v ocean, v Tepcu pa si zdaj prizadevajo čim hitrejšo odstranitev radioaktivne vode iz reaktorja. Ker je ta tako poln, se bojijo, da bi poletno deževje lahko povzročilo še večje uhajanje radioaktivne vode v Tihi ocean.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.