Putin o nepovratnem procesu, ki bo preoblikoval svetovno ureditev

Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin
Na vrhu skupine Brics v razširjenem formatu je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kar je sprožilo kritičen odziv Ukrajine.
Oglej si celoten članek

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ob odprtju vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics) v Kazanu poudaril, da se trenutno oblikuje multipolarna svetovna ureditev, ta proces pa je dinamičen in nepovraten. Napovedal je še, da bodo voditelji na vrhu govorili o najnujnejših vprašanjih, vključno z reševanjem regionalnih sporov.

Ena od tem vrha bo ideja o novem plačilnem sistemu, ki bi konkuriral sistemu SWIFT, iz katerega so bile ruske banke izključene po začetku vojne v Ukrajini, ki bo prav tako ena od tem srečanja. Beseda bo tekla tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Srečanja v Kazanu v osrednjem delu Rusije se udeležuje okoli 20 voditeljev, med njimi kitajski predsednik Xi Jinping, indijski premier Narendra Modi in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Na vrhu skupine Brics v razširjenem formatu je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kar je sprožilo kritičen odziv Ukrajine.

Alternativa mednarodnim organizacijam pod vodstvom Zahoda

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za največji diplomatski forum v Rusiji, odkar je leta 2022 začela invazijo v Ukrajini, Putin pa želi z njim pokazati, da poskusi njegove izolacije na svetovnem prizorišču niso bili uspešni. Moskva vidi to platformo kot alternativo mednarodnim organizacijam pod vodstvom Zahoda, kot je skupina najmočnejših svetovnih gospodarstev (G7).

Ob robu vrha je danes predvidenih več dvostranskih srečanj, med drugim naj bi se Putin sešel z Erdoganom. Turčija, ki je članica zveze Nato velja za možnega posrednika v sporu med Rusijo in Ukrajino. Putin ima danes na programu tudi srečanji z iranskim predsednikom Masudom Pezeškianom in venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom.

Ob robu vrha naj bi se danes na prvih dvostranskih pogovorih po petih letih sešla tudi Xi in Modi, je sporočilo indijsko zunanje ministrstvo.

V četrtek se bo ruski predsednik sestal z generalnim sekretarjem ZN, s katerim bosta po navedbah Kremlja razpravljala o ukrajinskem konfliktu.

Že pred vrhom je Putin v Kazanu v torek imel več dvostranskih srečanj, med drugim se je sešel s Xijem in Modijem.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 18:34 23. Oktober 2024.

    Zagotovo ga bodo preoblikovali,,,,v nepovratno obliko Putlerja! Tik, tak, tik, tak....

  • 18:18 23. Oktober 2024.

    Kje je pa debelinko???

  • 16:48 23. Oktober 2024.

    He, he spet probljem za tiste ki prisegajo na hlapčevanju ZDA..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.