Putin in Xi za krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se na dvostranskih pogovorih ob robu vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics) zavzela za krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko.
Oglej si celoten članek

Vladimir Putin je sodelovanje med državama označil za enega dejavnikov stabilnosti v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Nameravamo še bolj okrepiti usklajevanje na vseh mednarodnih platformah, da bi zagotovili globalno varnost in pravično svetovno ureditev," je v ruskem Kazanu še dejal Putin po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax.

Xi Jinping pa je pozdravil "globoko prijateljstvo med Kitajsko in Rusijo v, kot je dejal, kaotičnem svetu". Svet doživlja globoke spremembe, kakršnih ni bilo že stoletje, mednarodne razmere pa so kaotične in prepletene, je poudaril. Dodal je, da Peking in Moskva nenehno poglabljata sodelovanje, to pa je dalo zagon razvoju in modernizaciji obeh držav. Vezi so "dale močan zagon razvoju, revitalizaciji in modernizaciji obeh držav", je dejal kitajski voditelj.

Odnosi med Kitajsko in Rusijo so se okrepili, odkar je Rusija februarja 2022 začela invazijo v Ukrajini. Zavezništvo med državama, ki si prizadevata razširiti vpliv v svetu, je na Zahodu povzročilo zaskrbljenost.

Na srečanju odprli več tem

Voditelja sta se sešla ob robu tridnevnega vrha skupine Brics v razširjenem formatu. Udeležil naj bi se ga tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kar je sprožilo kritičen odziv Ukrajine. Putin je ob srečanju s Xijem napovedal, da se bo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki iz zdravstvenih razlogov ni mogel priti v Kazan, vrha udeležil preko videokonference.

Ena od tem vrha bo ideja o novem plačilnem sistemu, ki bi konkuriral sistemu SWIFT, iz katerega so bile ruske banke izključene po začetku vojne v Ukrajini, ki bo prav tako ena od tem srečanja. Beseda bo tekla tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:49 22. Oktober 2024.

    Na srečanju si bodo diktatorji vseh sort in vrst podali roke, izstrelili nekaj strupenih puščic proti zahodu in se razšli. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.