Putin ime leta

Foto: Žurnal24 Putin se vplivu ne misli zlahka odreči.
Ruski predsednik Vladimir Putin je ime leta po izboru ameriške revije Time. Čast ga je doletela, ker ''je njegovo državo vrnil na zemljevid najpomembnejših in najvplivnejših političnih sil''.
Oglej si celoten članek
Putin, nekdanji agent KGB, je vzpon začel leta 1999, v času Borisa Jelcina, naslovnico revije pa bo krasil kot oseba, ki je po mnenju urednikov imela največji vpliv na dogajanje v preteklem letu.

' 'Ne spada med ''dobre fante'', vendar so mu uspele izjemne stvari,'' je dejal Richard Stengel, urednik revije. ''Je novi ruski car in je nevaren, saj mu ni dosti mar za civilne svoboščine, niti za sbobodo govora, vendar skrbi za stabilnost. To pa je tisto, kar Rusija potrebuje, zato ga Rusi obožujejo.''

Putinu se sicer izteka predsedniški mandat, vendar je že napovedal, da se bo v primeru, če bo njegov tesen zaveznik Dmitrij Medvedev zmagal na prihodnjih predsedniških volitvah, potegoval za mesto premiera.

Putin je v izboru med drugim premagal nekdanjega ameriškega podpredsednika in nobelovca Ala Gora, britansko pisateljico Rawlingovo, kitajskega predsednika Hu Jintaa in ameriškega poveljnika v Iraku, generala Davida Petraeusa.

Izbor ima burno zgodovino

Izbor osebnosti leta omenjenega tednika ima burno zgodovino. Že leta 1979 so namreč pri Timeu za osebnost leta razglasili iranskega ajatolo Homeinija, ki je tistega leta stal na čelu islamskih revolucionarjev, ki so strmoglavili šaha Rezo Pahlavija in prevzeli oblast v Iranu. Kontroverzna odločitev je tedaj povzročila izgubo mnogih naročnikov tednika. Med osebnostmi leta so se kasneje znašli tudi Adolf Hitler, Stalin in celo računalnik.

Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 so naziv osebnosti leti najprej podelili županu New Yorka Rudolphu Giulianiju, kljub temu da je znotraj uredništva tednika prišlo do predloga, da bi osebnost leta postal kar voditelj mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama Bin Laden.Lani pa si bil za osebnost leta izbran "ti" oziroma milijoni neznanih uporabnikov spletnih dnevnikov (blogov).
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.