Prvič v zgodovini se je v Mehiki zgodilo to

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na položaj predsednice Mehike je v torek prisegla 62-letna Claudia Sheinbaum, ki je nasledila svojega levega populističnega mentorja Andresa Manuela Lopeza Obradorja.
Oglej si celoten članek

Prva predsednica v zgodovini države Claudia Sheinbaum je po prisegi in prevzemu položaja dejala, da je napočil čas za spremembe in ženske. Slovesne prisege so se udeležili številni predstavniki drugih držav, med katerimi pa ni bilo Španije. Kralja Felipeja VI. potomka judovskih priseljencev iz Evrope Sheinbaum ni povabila, ker se ni hotel opravičiti za škodo, ki naj bi jo povzročilo špansko osvajanje Amerik. Španija se je nato odločila za popoln bojkot inavguracije.

Med drugimi pa sta prišla prva dama ZDA Jill Biden in visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, ki je Španec.

Nadaljevala bo z utrjevanjem socialne države

Sheinbaum je govorila o spremembah, vendar pa namerava nadaljevati politiko svojega predhodnika, med drugim z utrjevanjem socialne države in širitvijo železniškega omrežja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Soočiti se bo morala s podobnimi težavami kot njen predhodnik, na čelu z nasiljem mamilarskih kartelov in migracijami, ki povzročajo napetosti s severno sosedo ZDA. V parlamentu bo imela podporo, saj stranka Lopez Obradorja Morena obvladuje oba domova.

Pred izvolitvijo županja mehiške prestolnice

Sheinbaum, ki je po izobrazbi fizičarka, je bila županja mehiške prestolnice, sodelovala pa je tudi pri dveh poročilih Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) ZN za ocenjevanje okoljske znanosti v zvezi s podnebnimi spremembami.

Mehika ima 129 milijonov prebivalcev, v svoji zgodovini pa doslej še ni imela predsednice. Junija je Sheinbaum zmagala na predsedniških volitvah z obljubo, da bo nadaljevala politiko Lopez Obradorja. Bivši predsednik ostaja zelo priljubljen in bi bil zlahka znova izvoljen, vendar ustava prepoveduje več kot en šestletni mandat.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:03 2. Oktober 2024.

    Kvote ali zdrava pamet? Kdo ve, so predaleč, imamo pa doma povsem enako dilemo, le da pri nas ponavadi zmagajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.