"Prvi Srb, ki je postal premier v drugi državi"

Foto: Press Beograd Hiša v kateri je v otroštvu prebival Janković. Foto: Press Beograd Soba Zorana Jankovića. Foto: Press Beograd Janković v otroštvu.
Zoran Janković je odraščal v vasi Saraorci blizu Smedereva v Srbiji. Od nedelje tam govorijo le še o nekdanjem vaščanu, ki se ga nekateri še dobro spominjajo.
Oglej si celoten članek

"Slovenci so zadeli velik dobitek, saj so za premierja dobili velikega človeka. Začutili so njegovo karizmo in iskreno željo, da jim omogoči boljše življenje. Ponosni smo na njega, kot na brata," se Jankovića spominjajo tamkajšnji vaščani, ki o njem govorijo samo lepe stvari, poroča Press.

Hiša, v kateri je v otroštvu živel Janković, ima samo tri sobe in je zelo skromna. Stena v hodniku pa je dobesedno natrpana z njegovimi fotografijami iz otroštva. "Tukaj se je Zoran rodil in odraščal. Mama in oče sta odšla v Slovenijo, ko je bil star tri ali štiri leta. On in njegova sestra pa sta z babico in dedkom ostala tukaj.

Do konca četrtega razreda osnovne šole je še prebival v Srbiji in vsi v vasi se ga spominjamo kot pametnega in dobrega otroka. Skupaj smo odraščali in zelo mi je bilo žal, ko se je odselil v Slovenijo. Pogosto se vrača v svoj rodni kraj. Še danes se spominjam, kako smo se skupaj igrali na dvorišču ali kako smo do poznega večera igrali nogomet," se Jankovića spominja njegov sosed in prijatelj iz otroštva Cvetko Stanojević.

Novinarji Pressa so Cvetka in njegovo soprogo ujeli ravno v trenutku, ko sta odhajala iz Zoranove hiše. "Sem prihajamo vsak dan in čistimo, brišemo prah, prezračimo hišo, da bo vse tako, kot je treba, ko bo prišel sem. Na žalost je zelo zaposlen in odkar je župan Ljubljane, je bil zadnjič tukaj pred dvema letoma. A kljub temu se velikokrat slišimo in pridemo k njemu na obisk in nas zelo lepo pogosti. Zares je prijazen. Ta zelo skromna hiša mu je zelo pri srcu in nikoli je ne bi zamenjal, četudi bi hotel namesto nje zgraditi grad," še pravi Cvetko.

Janković ji je plačal hotel v Portorožu

Njegova žena pa se spominja, kako ji je Janković pred nekaj leti plačal dopust na slovenski obali. "Njegova mati Ivanka je šla takrat v Slovenijo na dopust in zraven sem šla lahko tudi jaz. Pet dni sem prebivala v hotelu v Portorožu. Naslednji dan je prišla njegova žena in vse plačala. Ko smo v nedeljo slišali, da je zmagal, sem takoj poklicala Ivanko in obe sva od sreče jokali," še pravi Vesna.

Novinarji so odšli tudi v Osnovno šolo Heroja Sveta Mladenovića, ki jo je obiskoval Janković. Tamkajšnji učitelj Dejan Jovanović se ga še dobro spominja. Pravi, da je imel veliko srce in da je bil zelo skromen. "On je prvi Srb, ki je postal premier neke druge države, a najraje bi videli, da bi postal predsednik naše države. Zoran ima zelo rad Srbijo, a pokazalo se je, da ga v Sloveniji bolj cenijo," še pravi Dejan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 11:38 7. December 2011.

    Žurnalćek, ti ne bi smel niti uporabljati imena Slovenija. Kaj šele da nekoga napotiš zdravniku. Inhaliraš socializem? Ker bolj zadene. …

  • 11:25 7. December 2011.

    Dvajset let izborjenega časa smo imeli. Žal smol vsega zapravili. Prelagali smo konflikt, pa čisto nič drugega. V tem času …

  • 00:47 7. December 2011.

    A ni Zoki KAPITALIST? Pa levičarje simpatizira.Tle nekej ne štima!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.