Prvi dogovor po izteku enotedenskega premirja novembra

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Izrael in Hamas sta v torek ob posredovanju Katarja in Francije sprejela dogovor, ki predvideva krepitev dostav humanitarne pomoči v Gazo.
Oglej si celoten članek

Izrael je na to pristal v zameno za zagotovitev, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli zdravila, je sporočilo katarsko zunanje ministrstvo.

V skladu z dogovorom bodo zdravila in humanitarna pomoč danes iz katarske Dohe prispela v Egipt, od koder bodo pošiljke nato prepeljali v palestinsko enklavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na resne zdravstvene težave ujetnikov v Gazi so minuli teden s pismom opozorili člani njihovih družin. Po navedbah Francije, ki je kupila zdravila, so ta namenjena 45 talcem. V enklavi je skupno najmanj 132 talcev, ki jih je islamistično palestinsko gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra.

Gre za prvi dogovor med Hamasom in Izraelom po izteku enotedenskega premirja konec novembra, med katerim sta strani izmenjali ujetnike. Izrael je v tem času izpustil 240 zaprtih Palestincev, Hamas pa 105 civilistov, večinoma izraelskih državljanov.

Odtlej neprekinjeno poteka izraelska ofenziva v Gazi, med katero je bilo doslej ubitih več kot 24.000 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.