Prva smrt v "samomorilski kapsuli", policija aretirala več oseb

Foto: Profimedia Sarco Pod, kapsula za pomoč pri samomoru Foto: Profimedia Sarco Pod, kapsula za pomoč pri samomoru
Čeprav je pomoč pri končanju življenja v Švici pod določenimi pogoji zakonita, so aretirali več oseb. Kapsulo s pokojnico so našli v gozdu.
Oglej si celoten članek

Švicarska policija je sporočila, da je začela kazensko preiskavo in aretirala več ljudi po domnevni smrti ženske v tako imenovani samomorilski kapsuli. Po lokalnih poročilih je bila kapsula, ki jo je njen izumitelj poimenoval Sarco Pod, prvič uporabljena v ponedeljek popoldne v gozdu blizu nemške meje v švicarskem mestu Merishausen. Umrla naj bi bila 64-letna Američanka.

Švica je sicer ena redkih držav na svetu, kjer je pomoč pri samomoru pod določenimi pogoji zakonita.

Policija v kantonu Schaffhausen v severni Švici je potrdila aretacije, medtem ko je državno tožilstvo potrdilo, da je začelo preiskavo suma napeljevanja in pomoči ter nagovarjanja k samomoru. Tiskovni predstavnik je dejal, da preiskujejo tudi, ali so bila storjena druga kazniva dejanja.

Kot kaže, je šlo za prvi primer uporabe kapsule Sarco Pod. Policisti so napravo in truplo našli na kraju dogodka.

Podjetje, ki stoji za kontroverzno kapsulo, pravi, da jo lahko brez zdravniškega nadzora upravlja samo oseba, ki želi končati svoje življenje. Julija je skupina za pomoč pri umiranju, ki promovira napravo Sarco, dejala, da pričakuje, da bo prvič uporabljena letos. Zagovorniki pravijo, da zagotavlja možnost za končanje življenja, ki ni odvisna od zdravil ali zdravnikov, in da razširja dostop do evtanazije, saj je prenosno napravo mogoče natisniti v 3D printerju in sestaviti doma.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 03:18 25. September 2024.

    Evtanazije se pač ne bo moglo preprečiti, lahko jo zgolj olajšamo in olepšamo...Ker kos vrvi in veja bodo vedno na …

  • 21:04 24. September 2024.

    Kaj komplicirajo!? Vratne žile stisneš in greš z nasmehom na drugi svet ;-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.