Proti Obami uradno Mitt Romney

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekdanji guverner ameriške zvezne države Massachusets Mitt Romney je dokončno osvojil republikansko nominacijo in se bo na jesenskih predsedniških volitvah pomeril s sedanjim predsednikom ZDA Barackom Obamo.
Oglej si celoten članek

Mitt Romney je s torkovo zanesljivo zmago na strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata republikancev v Teksasu zbral zadostno število delegatskih glasov za osvojitev nominacije. Za zmagovalca bo potrjen konec avgusta na konvenciji stranke v Tampi.

Romney ima pred Teksasom v žepu 1086 delegatskih glasov, za zmago pa je potrebnih 1044. V Teksasu jih je bilo na voljo 152, od katerih jih je velika večina pripadla Romneyju. V igri je bil le še teksaški zvezni kongresnik Ron Paul, ki pa ne vodi več aktivne kampanje.

Romneyja v torek niti ni bilo v Teksasu, kjer bodo na predsedniških volitvah 6. novembra zanesljivo volili republikanskega kandidata, ampak je bil najprej v Koloradu, nato pa zvečer še v Nevadi.

To sta dve od osmih zveznih držav, ki bosta letos odločali o zmagovalcu volitev, saj so ostale praktično že razdeljene med Romneyja in Obamo. Tesno bo še v Ohiu, Severni Karolini, Virginiji, Iowi, New Hampshiru in na Floridi.

Verjame, da je Obama rojen v ZDA

Romney je iz Las Vegasa, kjer se je udeležil prireditve za zbiranje denarja za kampanjo v organizaciji bogataša Donalda Trumpa, sporočil, da je počaščen zaradi izkazanega zaupanja volivcev.

"Nimam nobenih iluzij o težkem delu, ki nas čaka, vendar bomo zadovoljni šele, ko Ameriko vrnemo na pot polne zaposlenosti in blaginje," je dejal.

Romney ni naravnost zavrnil Trumpovega prepričanja, a je kljub temu dejal, da se z vsemi svojimi podporniki ne strinja vedno o vsem. Kasneje so sporočili, da Romney verjame, da je Obama rojen v ZDA in da o tem ne misli razpravljati.

65-letni Romney je nominacijo osvojil precej pozno za republikanca, a še vedno hitreje kot leta 2008 Obama, ki se je boril s Hillary Clinton vse do 3. junija.

Romneyjeva pot do zmage ni bila nič lažja, saj so se v zadnjem letu dni na vrhu anket zamenjali številni drugi kandidati. Vendar je imel dovolj trdno organizacijo z dovolj denarja, da je na koncu na vrhu ostal sam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.