Proizvajalci z različnimi recepti za različne trge

Foto: EPA
Foto: EPA
Italijanska in poljska Nutella z izrazitejšim okusom po lešnikih, nemška po čokoladi. Test ZPS zaznal le manjše razlike.
Oglej si celoten članek

“Proizvajalec ustvarja izdelke, ki jih lahko prodaja na določenem trgu, to pomeni, da recepturo stroškovno prilagodi kupni moči,” meni Aleš Kuhar z biotehniške fakultete. Ob tem dodaja, da se boji se, da je spremenjena receptura zaradi različnega splošnega okusa bolj izgovor.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so na podlagi testiranj lešnikove kreme nutella, proizvedene v treh državah, ugotovili le manjše razlike. Strokovnjaki so pri italijanski in poljski nutelli zaznali izrazitejši okus po lešnikih in mleku, pri nemški pa je bil izrazitejši okus po čokoladi. Nutella iz Nemčije je med drugim vsebovala nekoliko več posnetega mleka v prahu ter v nasprotju z italijansko in poljsko ni vsebovala sirotke v prahu. Podoben test dvojnih standardov so opravili še na skoraj sto univerzalnih pralnih praških in razlik glede na to, kje v Evropi so bili kupljeni, niso zaznali. Najučinkovitejši so bili sicer pralni praški poznanih znamk, najmanj pa praški trgovskih znamk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    10:19 23. Junij 2013.

    Ko že primerjajo Italijo in Poljsko in jih dajo v isti koš .. kdor je probal ve, da je Italijanska …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.