Primerjava programov obeh kandidatov

Foto: Žurnal24 obama_mccain_241008_epa
John McCain in Barack Obama glede večine stališč stojita na ločenih bregovih, čeprav sta si v nekaterih tudi dokaj blizu. Obama bi z reformami posegel dlje od McCaina, ki zagovarja previdnejšo politiko.
Oglej si celoten članek

Še najbližje sta si McCain in Obama glede obsodbe Busheve politike v boju proti terorizmu. Oba si prizadevata za zaprtje oporišča v Guantanamu ter raziskavo ozadja kršenja človekovih pravic v tajnih zaporih in mučenje pripornikov. V preostalih stališčih sta si bolj vsaksebi.

EKONOMIJA
OBAMA:
Finančno krizo bi reševal z znižanjem davkov za posameznike in podjetja. Spremenil bi zakonodajo, ki da je zaradi ohlapnosti omogočila nastanek krize.

McCAIN:
Država bi odkupila slaba poroštva,
razbremenil bi srednji razred, znižal bi davke. Po njegovem so glavni krivci za krizo lobisti.

DAVKI
OBAMA: Izdatno bi spremenil Bushevo zakonodajo, razbremenil srednji in nižji 
sloj, obremenil pa višjega z nad 250.000 dolarji letnih prihodkov.

McCAIN: Nekoliko bi reformiral davčno zakonodajo, a obdržal ogrodje Busheve davčne politike, razbremenil bi podjetja.

ZUNANJA POLITIKA
OBAMA: Zavzema se za svet brez jedrskega orožja, za intervencijo na kriznih žariščih v primeru humanitarnih katastrof. Reformiral bi Združene narode.

McCAIN: Po njegovem je jedrsko ravnotežje v svetu v nevarnosti, mednarodnih intervencij bi se loteval previdno. Tesneje bi povezal zavezniške države v "ligo demokracij".

IRAK
OBAMA: Od vedno je nasprotoval intervenciji v Iraku, ameriško vojsko bi umaknil v 16-ih mesecih.

McCAIN: Tudi danes ostaja zagovornik intervencije, je proti hitremu umiku, napoveduje umik do leta 2013.

IRAN
OBAMA: Proti jedrskemu programu Teherana bi se boril s sankcijami v sodelovanju z mednarodno skupnostjo. Srečal bi se z iranskimi voditelji.

McCAIN: Pritisk na Iran v sodelovanju z Evropskimi državami, vojaške operacije ne izključuje.

ENERGIJA
OBAMA: Za zelo omejeno črpanje fosilnih goriv ob hkratnem izdatnejšem investiranju v zelene tehnologije in pripadajočim davčnim olajšavam. Proti olajšavam za bencin v času počitnic.

McCAIN: Nasprotuje črpanju v Arktičnem krogu, podpira priobalno črpanje, za olajšave v času počitnic. Podpira dodatno uporabo jedrske energije.

KLIMATSKE SPREMEMBE
OBAMA: ZDA bi se morale po njegovem dejavno vključiti v nižanje škodljivih emisij, za vsesvetovno sodelovanje pri tem, če bi le bili vključeni tudi Indija in Kitajska.

McCAIN: Do leta 2050 bi znižal emisije za 80 odstotkov, v naslednjih letih bi v čiste energije vložil 150 milijard dolarjev.

ZDRAVSTVENI SISTEM
OBAMA: Z davčno politiko bi spodbujal vse ljudi, da imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Denar bi dobil s povrnitvijo davkov, ki jih je Bush odpravil.

McCAIN: Razen za otroke ne bi uvedel obveznega zdravstvenega zavarovanja, bi pa spodbujal ljudi, da ga imajo urejenega.

ZNANOST IN TEHNOLOGIJE
OBAMA: Država bi več vlagala v raziskave.

McCAIN: Z nižanjem davkov bi spodbujal vlaganje podjetij v razvoj.

NEZAKONITI PRISELJENCI
OBAMA:
Ljudem, ki bivajo nezakonito v ZDA, bi ponudil možnost legalizacije, če bi se naučili angleščine in plačali kazen. Sicer pa je za strožji nadzor priseljevanja in ograjo na meji z Mehiko.

McCAIN: Pomagal pri pisanju osnutka zakona, ki ponuja možnost legalizacije pod pogojem znanja angleščine in plačilom kazni, a danes ne bi glasoval več zanj. Za ograjo na meji z Mehiko.

SPLAV
OBAMA: Za svobodno odločanje žensk v skladu z njihovo vestjo.

McCAIN: Proti splavu, čeprav je imel v preteklosti milejša stališča. Več bi vlagal v program posvojitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.