Prihajajo novi radarji, ki bodo merili tudi to

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Do konca leta bodo na hrvaške ceste namestili več kot 80 novih ohišij za radarje. Novi radarji bodo poleg hitrosti preverjali še dve stvari.
Oglej si celoten članek

Na hrvaških cestah in avtocestah bodo do konca leta namestili še več kot 80 novih ohišij za radarje. Z novimi napravami bodo preverjali tudi uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in uporabo varnostnega pasu. 

Prehitra vožnja je še vedno glavni vzrok za najhujše prometne nesreče. Od 184 smrtnih žrtev na hrvaških cestah v prvih devetih mesecih leta jih je 88 umrlo zaradi prevelike hitrosti, piše Index. 

Josip Mataija, vodja službe za varnost cestnega prometa pri hrvaški policiji, je za HRT povedal: "Voznik, ki je vozil prehitro, če je na fotografiji razvidno, da ni uporabljal recimo varnostnega pasu ali da je nepravilno uporabljal mobilno napravo, bo kaznovan tudi za ti dve kršitvi.

Nova radarja je na dveh odsekih slovenskih avtocest postavil tudi Dars. Na enem delu so hitrost omejili na 80 km/h.

Največ novih kamer bo na cestah primorsko-goranske policijske uprave. "Na teh lokacijah so se zaradi prehitre vožnje voznikov zgodile hude prometne nesreče," je komentiral Mataija. 

"Sistem, ki ga imamo na Hrvaškem, je dober, vendar ima eno napako, to je, da merijo na točkah. Mi kot stroka zagovarjamo, da potrebujemo sekcijsko merjenje hitrosti, predvsem na odsekih avtocest oz. hitrih cest,« poudarja Marko Ševrović z Inštituta za prometno načrtovanje Fakultete za prometne vede.

Policija ima po podatkih Indexa na voljo 194 kamer, ki jih bo premikala po internem urniku posamezne policijske uprave.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:25 14. Oktober 2024.

    me zanima kako bodo resili gdpr. eu uredba je za vse ista jeba.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.