Med orkanom na morju preživel tako, da se je oklepal hladilnika

Foto: USCG
Foto: USCG
Ameriška obalna straža je približno 50 kilometrov od obale našla moškega, ki se je oklepal hladilnika.
Oglej si celoten članek

"Preživel je nekaj, kar je tudi za najbolj izkušene mornarje scenarij iz nočne more," je dejala poročnica Dana Grady iz ameriške obalne straže. Rešilni jopič, oddajnik za določanje položaja v primeru nevarnosti in hladilnik so verjetno rešili življenje kapitana ribiške ladje, ki se je več ur na vse kriplje oklepal hladilnika. Ocenjujejo, da je doživel vetrove s hitrostjo od 120 do 145 kilometrov na uro.

A vse skupaj se ni začelo v sredo, temveč že dva dneva prej, ko mu je obalna straža prvič priskočila na pomoč. V ponedeljek popoldne jih je poklical na pomoč, ko sta s članom posadke ostala ujeta na pokvarjeni ribiški ladji v Mehiškem zalivu. Z ladje ju je rešil helikopter. Ladjo so takrat pustili na morju, stekli pa so dogovori, kako jo bodo spravili na varno.

Moški je v sredo zgodaj zjutraj nato odšel popravljat ladjo. Ker se lastniku čez nekaj časa ni oglasil, je ta poklical na pomoč obalno stražo. Obalna straža je uspela vzpostaviti stik z njim. Kapitan jim je povedal, da se je na poti nazaj v pristanišče ladja spet pokvarila. V času, ko so navezali stik, so pihali vetrovi s hitrostjo 30 kilometrov na uro, vendar so se razmere zaradi prihoda orkana hitro slabšale. Naročili so mu, naj si nadene rešilni jopič in vključi oddajnik za določanje položaja.

V sredo popoldne so z njim izgubili stik. Šele ko je orkan Milton prešel območje, je lahko stekla iskalna akcija. V četrtek zgodaj zjutraj so se lahko odpravili na morje. Našli so ga pozno popoldne.

Moškega so odpeljali v bolnišnico v Tampi. Kakšno je njegovo stanje, ni znano.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.