Preroka Mohameda prikazali kot ženskarja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sodišče v Egiptu je na smrt obsodilo sedem egiptovskih koptov in ameriškega pastorja zaradi filma, ki preroka Mohameda prikazuje kot sleparja in ženskarja. Film je več mesecev sprožal proteste po vsem muslimanskem svetu.
Oglej si celoten članek

Obsodba je v prvi vrsti simbolnega pomena, saj nobenega izmed obtožencev ni v Egiptu. Obtožnico proti osmerici so objavili septembra.

Kot poroča CNN, se bo kazen izvršila le v primeru, če se bodo vrnili v Egipt.

Sodišče je obtožence - večina naj bi jih živela v ZDA - spoznalo za krive škodovanja narodni enotnosti, žalitve in javnega napada na islam ter širjenja lažnih informacij. Za to pa je v Egiptu predvidena smrtna kazen.

Avtor filma že za zapahi

Med obsojenimi je tudi avtor spornega nizkoproračunskega filma Nedolžnost muslimanov, ki preroka Mohameda prikazuje kot sleparja in ženskarja, Mark Bassely Youssef. Slednjega je sodišče v Los Angelesu v začetku meseca obsodilo na leto dni zapora, a ne zaradi filma, temveč zaradi kršenja pravil pogojnega izpusta v neki drugi zadevi. Egiptovsko sodišče je med drugimi obsodilo pastorja s Floride Terryja Jonesa, s katerim je Youssef stopil v stik z namenom promocije filma. Prav tako je med obsojenci kopt Morris Sadek, ki je na svetovnem spletu objavil izseke iz filma. Povezava preostalih petih obsojencev, med katerimi je tudi ženska, s spornim filmom ni povsem jasna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:32 28. November 2012.

    Evropa bi morala zaščititi Kopte v Egiptu, kot brate v veri. Če pade koptska glava, naj tudi Mohamedanska.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.