Prepovedali bodo klimatske naprave in satelitske antene na fasadah stavb

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kaznovali bodo tudi tiste, ki so klimatske naprave montirali.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem bo s 1. 1. 2025 začel veljati novi zakon o upravljanju in vzdrževanju stavb, o katerem je bilo doslej največ javnih razprav zaradi prepovedi oddajanja stanovanj v najem turistom in delavcem, razen če se s tem strinja 80 odstotkov solastnikov stavbe.

Hrvaška vlada želi vrniti prazna stanovanja v promet in spodbuditi dolgoročni najem.

Zagrožena je tudi globa za zapiranje balkonov

Če bo zakon sprejet, bo prepovedano tudi nameščanje klimatskih naprav in satelitskih anten na fasade stavb, ki so vidne z ulice, ter nedovoljene predelave stavb, kot je zapiranje balkonov ali lož brez soglasja. Za vgradnjo klimatskih naprav na ulično stran fasad stavb in zapiranje balkonov je predpisana kazen tako za solastnike, v katerih stanovanjih se izvajajo dela, kot za tista podjetja, katerih zaposleni vgradijo klimatske naprave v nasprotju z zakonom in za zaposlene, ki izvajajo montažo.

Z globo od 1000 do 5.500 evrov bodo kaznovali lastnika nepremičnine, ki bo izvajal sporne spremembe na stavbi, če bo brez soglasja sosedov oddajal stanovanje v kratkoročni najem ali delavcem, pa ga čaka globa od 2000 do 10.000 evrov.

Kazni za podjetja in odgovorne osebe, ki izvajajo z zakonom prepovedane posege, so bistveno višje, od 5500 evrov do 10.000 evrov. Z globo od 1000 do 5500 evrov se kaznuje tudi odgovorna oseba v podjetju, ki izvaja tovrstna dela.

Pri tem je pomembno, da zakon ne velja za nazaj, kar pomeni, da ne bo veljal za že vgrajene klimatske naprave, antene ali preurejene balkone.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 07:52 28. Avgust 2024.

    Spet so nas prehiteli…

  • 04:56 28. Avgust 2024.

    Ljudje naj pa crknejo od vročine ali kaj? Nekatere zahteve so upravičene, klimatiziranje pa postaja nujnost! Če zgradba nima urejene …

  • 16:43 27. Avgust 2024.

    Stanovanje brez klime je skoraj enako kot stanovanje brez wc-ja. Je možno, ni pa po današnjih standardih človeka dostojno.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.