Premierja umorila Udba?

Foto: Žurnal24 Olof Palme (Foto: EPA)
25 let po umoru švedskega premierja Olofa Palmeja nova sled za morebitnim morilcem. Leta 1986 naj bi ga najela Udba, takratna tajna služba Jugoslavije. Palme ustreljen po obisku kina.
Oglej si celoten članek

Šokantna smrt švedskega premierja Olofa Palmeja, ki so ga sredi Stockholma umorili 28. februarja 1986, je del zarote tajne službe SFRJ, poroča nemški tednik Focus. Nekdanji sodelavec Udbe Vinko Sindičić, ki je bil seznanjen z načrti za Palmejevo likvidacijo, naj bi nemške in škotske varnostne organe seznanil s smrtonosno zaroto.

Po njegovih besedah naj bi takrat 59-letnega Palmeja ustrelil plačani morilec, ki je takrat živel v Hamburgu, danes pa živi v Zagrebu in dela pri nekem zasebnem podjetju za varovanje. Sledila naj bi dezinformacijska kampanja jugoslovanske tajne službe, v kateri naj bi umora obdolžili v tujini živeče Hrvate.

Sindičić je še razkril, da naj bi morilsko orožje, ki ga po četrt stoletja še vedno niso našli, v Stockholm pretihotapili iz ZDA z ladjo. Palmeja naj bi pred tem opazovali agenti jugoslovanske tajne službe, ki so ugotovili luknje v njegovem osebnem varovanju.

Nimajo novih sledi
Nemški preiskovalci so Sindičićeve izjave že decembra 2008 posredovali švedski policiji, a na njihovo presenečenje iz Stockholma ni bilo nobene poizvedbe.

Vodja preiskave Stig Edqvist pa je danes zavrnil poročanje Focusa, da gre za nove sledi. "To absolutno ni novo. Prvi namig o tem smo prejeli leta 1988," je zatrdil za nemško tiskovno agencijo dpa.

"To smo preverili in tožilka Kerstin Skarp se je odločila, da ne bomo naredili nič več glede tega," je povedal Edqvist. "Če bomo dobili več informacij, smo seveda pripravljeni znova preveriti zadevo," je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.