Poskus ni uspel

Foto: Žurnal24 Mehi%C5%A1ki zaliv, nafta, naftni made%C5%BE, prepreke za nafto
Poskus, da bi izlivanje nafte v Mehiški zaliv preprečili z namestitvijo ogromne kupole nad vrtino, ni uspel, so razočarano sporočili iz podjetja British Petrolium.
Oglej si celoten članek

„Naš sinočnji poskus ni uspel,“ je naznanil predstavnik British Petroliuma Doug Suttles.

Ko so poskušali 98-ton težko kupolo namestili nad glavno cevjo, iz katere bruha nafta, so se na njej začeli nabirati hidratni kristali. Ti so zamašili tudi zgornji del kupol in s tem preprečili, da bi vanjo namestili cev, s katero bi nafto prečrpavali v tanker.

V podjetju British Petrolium, ki je lastnik potopljene naftne ploščadi, si bodo zdaj vzeli dva dneva za premislek, kako naprej. Medtem bo vsak dan še naprej v Mehiški zaliv izteklo 800 tisoč litrov nafte.

Ena od možnosti je, da bi kupolo poskušali segrevati in s tem preprečili nastanek kristalov, druga možnost pa je, da bi luknjo, od koder bruha nafta, zamašili s 450 ton težko konstrukcijo, poroča CNN.

Do takrat reševalcem ostanejo na voljo le posebne pregrade, ki jih nameščajo okrog bližnjih otokov, da nafta ne bi dosegla obal.

A na obalah nekaterih so že našli madeže, ki so najverjetneje naftni. Analiza bo pokazala, ali gre res za nafto in ali gre za tisto, ki že od 20. aprila bruha v Mehiški zaliv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.