Pomembna sta okus in kakovost

Foto: Žurnal24 Oblike sadja in zelenjave bodo odslej lahko raznovrstne in predvsem sekundarnega
Evropska unija bo umaknila prepoved uvoza sadja in zelenjave z nepravilno obliko. Ukrivljene kumarice in nagrbančeno korenje se bodo znova lahko vrnili na prodajne police.
Oglej si celoten članek

Tržni standardi so vsilili uniji, da so kupcem ponujali le pridelke, ki so oblikovno ustrezali standardom. Da bi zmanjšali birokratski vpliv in ceno sadja ter zelenjave, si želijo pravniki Evropske unije umik nepotrebne prepovedi.

Standardi redno regulirajo velikost in obliko 36 vrst sadje in zelenjave, ki jih prodajajo v Evropi, od marelic do lubenic. Če bodo dosegli umik prepovedi, bo za 26 pridelkov vseeno, kakšne oblike so, v vsakem primeru pa bo 10 odstotkov izdelkov moralo ustrezati merilom, med njimi jabolka, agrumi, kivi, solata, breskve in nektarine, hruške, jagode, sladke paprike, namizno grozdje in paradižnik.

Če bodo v vrhu EU dosegli umik prepovedi, bo to na prodajnih policah opazno šele julija prihodnje leto, cene pa naj bi se znižale tudi do 40 %.

Britanski konservativec in predsednik Odbora za kmetijstvo v Evropskem parlamentu Neil Parish je na tiskovni agenciji jasno izrazil mnenje: "Ta nora pravila moramo takoj ukiniti! Moralno neopravičljivo je , da v času krize ne prodajamo oblikovno ustrezne hrane. Kupci so pozorni na kakovost in okus hrane, ne pa na videz," je še dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.