Pohodnica umrla po napadu medveda. Imela je le 19 let

Foto: Romeo Mance
Foto: Romeo Mance
Medved nato napadel še reševalce in policiste.
Oglej si celoten članek

V romunskem delu Karpatov je včeraj po napadu medveda umrla 19-letna pohodnica. Kot je poročal očividec, ki je poklical reševalce, je medved žensko napadel med pohodom v naravnem parku Bucegi južno od mesta Brasov. Zver so po prihodu reševalcev in policije ustrelili, saj je napadla tudi njih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reševalci so skupaj s policijo na kraj napada prispeli v manj kot uri, vendar je pohodnica po napadu medveda že preminula.

Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. V romunskem delu gorovja po ocenah oblasti živi približno 8000 rjavih medvedov, kar je druga največja populacija te zveri v Evropi. Največ rjavih medvedov živi v Rusiji.

V Romuniji se je že zgodilo, da so medvedi napadli pohodnike, vdirali na kmetije in v naseljih v iskanju hrane brskali po koših za smeti.

Romunski minister za okolje Mircea Fechet je po zadnjem smrtonosnem napadu pozval k povišanju kvot za odstrel medvedov. Najprej je omenjal letno kvoto 500 živali, pozneje je predlagano število znižal na 220.

Romunske oblasti so v preteklosti problem napadalnih medvedov poskušale reševati tudi z njihovih premeščanjem v druge regije, vendar ta strategija po besedah Fecheta ne deluje, še navaja dpa.

Slovenija Previdno: Blizu naselja večkrat opažena medvedka z mladiči Slovenija Toliko medvedov bodo morali lovci odstreliti letos

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 12:34 11. Julij 2024.

    Karpati so ogromna površina v primerjavi z Kočevskim rogom in Snežniškimi gozdovi in v bistvu imamo v Sloveniji veliko več …

  • 14:57 10. Julij 2024.

    Predvidevam, da medved ni več med živimi. Pri nas bi zagnali vik in krik, kako ljudje posegajo v medvedovo okolje …

  • 14:37 10. Julij 2024.

    "Pohodnica umrla po napadu medveda. Imela je le 19 let"............Medved je bil dve leti mlajši...je to razlog za butast naslov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.