"Italijanske oblasti so nas obvestile, da vino ne ogroža zdravja ljudi, ki bi ga uživali. Gre
zgolj za ponarejanje vina," je povedala Nina Papadoulaki, predstavnica evropskega komisarja za
zdravstvo. Prevaranti naj bi v vino dodajali le vodo in sladkor sladkorne pese.
Kisline in gnojila
Sicer pa je krožila govorica, da naj bi bilo zastrupljeno vino, ki je v ponudbi na
italijanskih policah, sestavljeno iz vode, kemičnih kislin, gnojil in minimalnih količin grozdnega
soka. Neuradno je novica o vinu prišla na dan prav na 42. festivalu vina Vinitaly v Veroni.
Preiskava primera ponarejanja vina pa se je v popolni tajnosti začela že pred šestimi meseci.
Sodelujejo javna tožilstva Modene, Bologne, Verone in Trapanija.
Ponarejeno vino je najcenejše v prodaji, zaradi česar naj bi bili najbolj oškodovani
najrevnejši sloji prebivalstva. Prodajo vina je omogočilo spretno ponarejanje dokumentov, po
katerih so proizvajalci kislega vina lahko povišali svoj dobiček. Cena ponarejenega vina niha od 70
centov do dveh evrov za liter.
Odziv vlade
Italijanski minister za kmetijsko politiko
Paolo De Castro se še ni odzval, saj meni, da bi kakršnakoli uradna politična
izjava lahko motila delo preiskovalcev. Hkrati pa ne želi dvigniti preveč prahu, saj je bojazen, da
bi Italija po škandalu z mocarelo, zastrupljeno z dioksinom, še dodatno izgubila verodostojnost na
mednarodnih tržiščih, zelo visoka, poroča La Stampa.
Po zastrupljeni mocareli na vrsti še vino
Italijanske oblasti so že sporočile, da domnevno strupeno vino ni nevarno za ljudi. Italijo tako že drugič v štirinajstih dneh pretresa škandal v živilski industriji.