Po treh tednih iz Libije spet nafta

Foto: Žurnal24 Brigadir Mark Van Uhm je Gadafija obtožil, da ljudi uporablja za živi ščit, s či
Libijska vlada se je pripravljena pogajati o političnih reformah, ne pristaja pa na odhod voditelja Moamerja Gadafija.
Oglej si celoten članek

Boji v Libiji se nadaljujejo, zveza Nato naj bi uničila že 30 odstotkov vojaških zmogljivosti režima. Uporniški vzhod se medtem pripravlja na prvi izvoz nafte po skoraj treh tednih.

ZDA so medtem prekinile sodelovanje v operaciji, katere vodenje je prevzel Nato. V Pentagonu poudarjajo, da ameriška letala ostajajo v pripravljenosti in se bodo znova vključila v operacijo, če bo za to zaprosil Nato.

Gadafi se je včeraj zvečer znova pojavil v javnosti in pozdravil svoje privržence. Njegov sin Saif al Islam je dal celo intervju za BBC. Med drugim je zavrnil namigovanja, da krog tesnih sodelavcev okoli njegovega očeta razpada. Priznal pa je, da prihaja do težav med visokimi predstavniki režima.

Boji med uporniki in Gadafijevimi silami za strateško pomembno mesto Brega se nadaljujejo. Režimske sile naj bi upornike potisnile nazaj proti mestu Adždabija.

Upad izvoza nafte
Razmere v državi so prizadele tudi izvoz nafte, ki je po začetku spopadov močno upadel. Z vzhoda Libije naj bi se kmalu na pot odpravila prva pošiljka te surovine po skoraj treh tednih. V libijskem pristanišču Tobruk se je namreč zasidral tanker, ki lahko naloži milijon sodov nafte oziroma 130 tisoč ton. Zadnja pošiljka nafte naj bi Libijo zapustila 18. marca. Pred začetkom spopadov pa je izvoz nafte znašal približno 1,6 milijona sodov na dan.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.