Spet bodo udarili po kadilcih

Foto: Ivan Zupič <ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Foto: Profimedia Cigaretni ogorek Foto: Profimedia Cigaretni ogorek Foto: Profimedia Cigaretni ogorek Foto: Profimedia e-cigarete vape izdelki
V javni razpravi predlog sprememb zakona o omejitvi uporabe tobačnih in sorodnih izdelkov na Hrvaškem.
Oglej si celoten članek

Hrvaška vlada z njim želi dodatno omejiti uporabo segrevanih tobačnih izdelkov, pa tudi prodajo nikotinskih izdelkov, ki so mladoletnikom zdaj še vedno dostopni.

Če bo zakon sprejet, bo v javnih prostorih, kjer je bilo doslej prepovedano kajenje cigaret in e-cigaret, prepovedana tudi uporaba segrevanih tobačnih izdelkov.

Na Hrvaškem je sicer še vedno dovoljeno kajenje tobačnih izdelkov v zaprtih prostorih gostinskih lokalov, a v fizično ločenih prostorih. Tako bo ostalo tudi po sprejetju novega zakona.

Foto: Profimedia Cigaretni ogorek

Novi zakon bo mlajšim od 18 let prepovedal tudi prodajo nikotinskih izdelkov, med njimi nikotinskih vrečk, brezdimnih tobačnih izdelkov in zeliščnih izdelkov za kajenje. Nekateri nikotinski izdelki, med njimi tudi nikotinske vrečke, so mladoletnikom namreč še vedno dostopni, saj gre za izdelek, ki na Hrvaškem sploh ni zakonsko opredeljen.

Kot izpostavljajo na ministrstvu za zdravje, predlagani zakon uvaja tudi možnost začasne prepovedi novih škodljivih izdelkov, ki se nenehno pojavljajo na trgu. Začasna prepoved bi trajala do 12 mesecev, za to spremembo pa so se na ministrstvu odločili prav zaradi izkušnje z nikotinskimi vrečkami.

Foto: Profimedia Cigaretni ogorek

Nadzor nad izvajanjem zakona bodo izvajali sanitarni inšpektorji. Kazni za pravne osebe bodo znašale od 260 do 2650 evrov, za kadilce, ki ne bodo upoštevali zakona, pa 130 evrov.

Predlagane rešitve po besedah hrvaškega ministra za zdravje Vilija Beroša sledijo smernicam Evropske komisije, ki je opozorila, da je uporaba tobačnih izdelkov za najmanj deset odstotkov porasla v petih članicah EU, med katerimi je tudi Hrvaška.

Na Hrvaškem kadi približno tretjina prebivalcev, za posledicami kajenja pa po navedbah vlade vsako leto umre približno 9000 ljudi ali vsaka peta umrla oseba.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:09 23. September 2024.

    drogo pa legalizirat in še subvecionirat - kar je to celo možno v tej nori vladi

  • 15:37 23. September 2024.

    Kadilce in alkoholike je potrebno močnoooooooooooooo udariti po žepih. AMEN!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.