Odloča se o Pistoriusovi usodi

Foto: EPA
Foto: EPA
Pistorius se je ob začetku sojenja izrekel za nedolžnega.
Oglej si celoten članek

Paraolimpijski zvezdnik Oscar Pistorius, ki so mu zaradi prirojene napake po rojstvu amputirali obe nogi, hodi pa s pomočjo posebnih protez, s katerimi je tudi nanizal tekaške športne uspehe, je obtožen hladnokrvnega naklepnega umora svetlolase manekenke v njunem domu v Pretoriji ravno na valentinovo sredi februarja lani.

Ob začetku procesa se je na vprašanje o krivdi izrekel za nedolžnega. Ponovil je, da je ustrelil Reevo Steenkamp, ker jo je zamenjal za vlomilca.

27-letni atlet se ves čas zagovarja, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Štirikrat naj bi ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo tedaj 29-letne Reeve Steenkamp.

Prvi dan sojenja je nastopila tudi tudi že prva priča. Odvetnik Barry Roux je zaslišal Pistoriusovo sosedo in univerzitetno predavateljico Michelle Burger, ki je že med preiskavo zatrdila, da je pred umorom slišala krike Steenkampove.

"Grozovito se je drla in prosila za pomoč," je danes ponovno zatrdila Burgerjeva. "Takoj po krikih sem slišala štiri strele," je še dodala. Obramba bo tudi v torek nadaljevala z njenim zaslišanjem.

Tožilstvo: Gre za naklepni umor

Tožilstvo je Pistoriusa danes pred sodiščem obtožilo, da je Steenkampovo ubil "nezakonito in namerno". Dokazati nameravajo, da jo je ustrelil v besu po prepiru.

Tožilstvo bo za dokazovanje obtožb, da je paraolimpijec umor dekleta načrtoval, poklicalo 107 prič, ki bodo poskušale tudi potrditi, da je bil Pistorius precej vzkipljive narave in da je ljubil lepa dekleta, hitre avtomobile in orožje ter da se tega ni obotavljal uporabiti. Poleg obtožbe za naklepni umor državno tožilstvo Pistoriusa bremeni tudi nezakonite posesti orožja oziroma streliva.

Pistorius je na sojenje čakal na prostosti, potem ko je poravnal varščino v višini 74.000 evrov, saj je sodišče ocenilo, da ni begosumen.

Malomarno policijsko delo

Predkazenski postopek je sicer pokazal na številne pomanjkljivosti in napake pri delu policijskih preiskovalcev. Policija tako ni poiskala vseh izstreljenih krogel, obstaja pa tudi velika verjetnost, da so policisti z malomarnim ravnanjem kontaminirali kraj zločina. Napačno so ocenili tudi razdaljo do sosedov, ki trdijo, da so iz Pistoriusove hiše slišali glasno vpitje in prepir, preden se je zgodilo streljanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:25 3. Marec 2014.

    DOSMRTNA BREZ PARDONA.

  • 12:17 3. Marec 2014.

    Obsodjo ga naj na vešala drugega ne zasluži.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.