Obama podprl kandidaturo Indije

Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru v indijskem parlamentu podprl prizadevanja Indije za stalni sedež v Varnostnem svetu ZN.
Oglej si celoten članek
Minuli vikend je Obama obiskal spomenik žrtvam terorističnega napada v Bombaju novembra leta 2008, v katerem je umrlo 174 ljudi.

To po mnenju analitikov ne pomeni, da bo Indija stalni sedež v mednarodni organizaciji dobila takoj; reforme, ki jih je Obama omenjal v govoru, bi utegnile vzeti nekaj let. So pa v Indiji nad ameriško podporo navdušeni, saj si za stalni sedež prizadevajo že nekaj let. Manj zadovoljni so v sosednjem Pakistanu, kjer obsojajo odločitev ZDA, ki se "opira na začasne koristi in politiko moči".

Varnostni svet ZN ima trenutno pet stalnih članic: ZDA, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Rusijo, ki imajo pravico izglasovanja veta na odločitve VS. Sedanja organizacija institucije je bila v preteklosti že večkrat deležna kritik, ker da ne odseva problemov, s katerimi se soočamo v 21. stoletju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.