O miru bo odločalo ljudstvo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Izraelska vlada je danes potrdila zakon, ki predvideva, da je treba o vsakršnem mirovnem dogovoru s Palestinci glasovati na referendumu.
Oglej si celoten članek

"O vsakem dogovoru, ki bi bil dosežen na pogajanjih, se bo odločalo na referendumu," so zapisali v sporočilu za javnost iz premierovega urada. "Pomembno je, da o tako zgodovinskih odločitvah, ki določajo prihodnost države, odloča vsak državljan neposredno," še navajajo.

Zakon o referendumu je za vlado premiera Benjamina Netanjahuja "nujen in pomemben", še izhaja iz sporočila, zato bi ga lahko predložili parlamentu v prvo branje že prihodnji teden. Če bo zakon sprejet, bo s tem referendum postal zadnja oblika potrditve sporazuma po ratifikaciji v vladi in parlamentu.

Referendum bi bilo tako treba izvesti v primerih, ko bi na podlagi mirovnega sporazuma ali vladne odločitve Izrael moral prepustiti ozemlja, nad katerimi si sicer prisvaja suverenost. AFP kot primer navaja pretežno arabski vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zasedel v času šestdnevne vojne leta 1967.

Novi mirovni pogovori že prihodnji teden?

Prihodnji teden, predvidoma v torek, bi lahko v Washingtonu sicer znova stekli bližnjevzhodni mirovni pogovori, čeprav dokončne odločitve o tem še ni. To je namreč pred dnevi dejal izraelski minister za regionalni razvoj Silvan Šalom.

Mirovna pogajanja med Palestinci in Izraelci z vzponi in padci potekajo že več desetletij. Septembra 2010 pa so popolnoma zastala, ker je Izrael zavrnil možnost ustavitve gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, kar je bil za Palestince eden od pogojev za nadaljevanje pogajanj.

Za oživitev bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj si močno prizadeva ameriški državni sekretar John Kerry, ki se je v zadnjih mesecih večkrat mudil v regiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.