O banki na referendumu

Foto: Žurnal24 (Foto: Dag.nl)
Islandci bodo o novem dogovoru z Veliko Britanijo in Nizozemsko glede islandske banke Icesave odločali na referendumu.
Oglej si celoten članek

"Islandski državljani bodo dobili svoj glas v tej zadevi," je novinarjem povedal predsednik Olafur Grimsson.

Predsednikovo sporočilo je prišlo le nekaj dni zatem, ko je islandski parlament prepričljivo potrdil novi dogovor glede banke Icesave, v skladu s katerim bo Islandija Nizozemski in Veliki Britaniji vrnila 3,9 milijarde evrov oz. vsoto, ki sta jo državi plačali svojim varčevalcem v propadli spletni banki Icesave. Poslanci so dogovor potrdili s 44 glasovi za in 16 proti ter hkrati zavrnili možnost razpisa referenduma o dogovoru.

Po treh glasovanjih referendum
Dogovor, ki so ga britanski in nizozemski pogajalci od Islandije iztržili decembra, je moral v islandskem parlamentu skozi tri glasovanja. Pričakovali so, da ga bo potrdil tudi predsednik Grimsson, ki je danes presenetil z odločitvijo,da bo razpisal referendum.

Gre že za drugi primer v letu dni, da je Grimsson dal veto na izplačilo dolga Icesavea in zahteval, da se o zadevi odloči ljudstvo. Na referendumu marca lani je 93,2 odstotka Islandcev zavrnilo prejšnji dogovor o vračilu dolga.

Islandija ima težave, ker še vedno ni prišlo do poplačila dolga. Mednarodni denarni sklad (IMF) ji obroke posojila izplačuje z zamudo, prav tako pa nerazrešene zadeve ovirajo približevanje Islandije Evropski uniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.