Novo o napravah, uporabljenih v napadu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Japonsko podjetje je v eksplozijah v Libanonu uporabljene naprave nehalo izdelovati pred 10 leti.
Oglej si celoten članek

Japonsko podjetje Icom je sporočilo, da je model prenosnih radijskih postaj, ki naj bi bile uporabljene v zadnjih eksplozijah v Libanonu, prenehalo izdelovati pred približno desetimi leti. Eksplozije so v sredo terjale 20 smrtnih žrtev, potem ko je v torek v eksplozijah pozivnikov pripadnikov šiitskega gibanja Hezbolah umrlo 12 ljudi.

"Model IC-V82 je ročna radijska postaja, ki smo jo izdelovali in izvažali, tudi na Bližnji vzhod, med letoma 2004 in oktobrom 2014. Prenehali smo jih proizvajati pred približno desetimi leti in odtlej jih iz našega podjetja nismo odposlali," je v izjavi sporočilo podjetje Icom.

Dodajajo, da so ustavili tudi proizvodnjo baterij, potrebnih za delovanje glavne enote postaje. Ni pa bil napravam priložen holografski varnostni pečat, tako da po njihovih besedah ni mogoče potrditi, ali so bile uporabljene postaje odposlane od njih.

Zagotavljajo, da vse njihove proizvode izdelujejo v podružnici Wakayama Icom na Japonskem in v skladu s strogimi varnostnimi pravili, tako da pri tem ne bi mogli biti uporabljeni nobeni drugi deli od predvidenih. Njihove proizvode sicer lahko na tujih tržiščih prodajajo le pooblaščeni prodajalci, so še zagotovili v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V drugem valu eksplozij je v sredo v umrlo najmanj 20 ljudi, še 450 je bilo ranjenih. Razneslo je walkie-talkieje, ki jih uporabljajo pripadniki Hezbolaha, in sicer večinoma v južnem predmestju Bejruta in na jugu Libanona - na območjih, ki veljajo za utrdbo šiitskega gibanja. Hezbolah je potrdil smrt 13 svojih borcev.

Napadi so se zgodili dan po tem, ko je v istočasnih eksplozijah pozivnikov, ki jih prav tako uporablja Hezbolah, umrlo 12 ljudi, vključno z dvema otrokoma, še okrog 2800 ljudi je bilo ranjenih.

V pozivnike naj bi namestili eksploziv

Glede na navedbe virov, ki jih je povzemalo več ameriških medijev, naj bi izraelski agenti na določeni točki v proizvodni ali dobavni verigi v pozivnike namestili eksploziv in ga sprožili na daljavo.

Gre za napad brez primere, za katerega sta tako Hezbolah kot njegov zaveznik Iran okrivila Izrael. Ta obtožb ne komentira, je pa napovedal novo fazo v vojni, pri čemer se težišče premika proti severu. Tja se je, kot je potrdila izraelska vojska, že preusmerila vojaška divizija, ki je še nedavno delovala na območju Gaze, poroča britanski BBC.

Hezbolah sicer trdi, da deluje v podporo palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas, ki prav tako uživa podporo Irana, in napoveduje ustavitev napadov na Izrael šele, ko bo ta ustavil napade na Gazo. Kaj načrtuje gibanje, bi bilo lahko bolj jasno danes, ko je napovedan nagovor njegovega voditelja Hasana Nasrale.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:41 19. September 2024.

    Hahaha, nihče ni kriv.... Samo gsm aparate treba zamenjati... Zato pa so Kitajce sankcionirali ker niso dopustili frizirati proizvodnje... Počasi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.