Nova prijateljstvo med ZDA in Francijo

Foto: Žurnal24 Ob obisku Sarkozya v ZDA se je pokazalo, da so pred Francijo in ZDA novi, bolj p
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy začel obisk v ZDA, s katerim želi simbolično prikazati novo obdobje v odnosih med državama.
Oglej si celoten članek

Kot je znano so se odnosi ohladili zaradi spora glede ameriške vojne proti Iraku, kjer je Francija bila ena izmed glavnih nasprotnic posredovanju ZDA v Iraku. Sicer pa je francoski predsednik Nicolas Sarkozy nastopil na skupnem zasedanju predstavniškega doma in senata ameriškega kongresa ter po uvodnih stoječih ovacijah zbranim dejal, da je prijateljstvo med državama trdno. V torek pa je podeljeval tudi odlikovanja ameriškim veteranom druge svetovne vojne in se jim ponovno zahvalil za osvoboditev Francije od nacistične Nemčije.

Še vedno spomin na ˝pommes frites˝

Sarkozy je s svojim nastopom navdušil ameriške kongresnike. © Reuters

 
Francoski predsednik je ameriškim kongresnikom, ki so leta 2003 demonstrativno izrazili nasprotovanje Franciji s preimenovanjem francoskega krompirčka v svobodnega, povedal, da bo trdno zavezništvo in prijateljstvo med državama vodilo v tesnejše sodelovanje pri reševanju številnih pomembnih mednarodnih vprašanj, med njimi iranskega jedrskega programa, Bližnjega vzhoda, Libanona in drugih. Prihod francoskega predsednika v kongresno dvorano pa je bil podoben obiskom ameriškega, saj se je Sarkozy počasi prebijal do govorniškega odra in stiskal roke zbranim.

Sarkozy je v ZDA prejel tudi nagrado kot neutrudni zagovornik demokratičnih vrednot. © Reuters

 
Z Iranom treba vzpostaviti dialog
Sarkozy se je v torek sicer srečal tudi s predstavniki ameriškega judovskega odbora, od katerega je dobil posebno nagrado kot neutrudni zagovornik demokratičnih vrednot, človekovih pravic in miru. Predstavnikom odbora je med drugim dejal, da je potrebno z Iranom vzpostaviti dialog, prav tako pa je menil, da imajo Iran in arabske države pravico do civilne jedrske energije. Obenem je obljubil, da se bo Francija borila za varnost Izraela, obenem pa še naprej podpirala ustanovitev palestinske države.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.