Nov trend v gostinstvu: Računajo tudi porabo energije!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Nemčiji so na računih uvedli novo postavko, ki predvideva zaračunavanje stroškov porabe energije. Ti se gibljejo med 1,50 do dva evra.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji se v gostinstvu širi nov trend, ki poleg obroka gostom zaračunava tudi energijo. Tako je na družbenem omrežju Facebook eden izmed gostov burger bara na Bavarskem objavil svoj račun, kjer mu je bil zaračunan tako imenovani "Habeck pavšal".

Nemški mediji pišejo o tem, da zaradi visokih stroškov elektrike vse več restavracij zaračunava doplačilo na gosta. Znesek doplačila je odvisen od restavracije, znaša pa od 1,50 evra do dva evra, poroča hrvaški portal Jutarnji list.

Omenjenemu gostu je bilo tako v restavraciji priznanega televizijskega kuharja za obrok za pet oseb zaračunan pavšal za 7,50 evra. In čeprav se številni gostje pritožujejo nad pavšalom, gostincev to prav nič ne skrbi.

Pavšal za dva evra

"Sedaj za energijo plačujemo dvakrat več kot prej. Naši stroški so se povečali za več kot 100 odstotkov. Če ti ni všeč, ne rabiš prihajati v restavracijo," je omenil oče slavnega kuharja. Poudaril je še, da so podatki o dodatnih stroških za energijo navedeni tudi na jedilnikih. Povod za dvig cene energije v Nemčiji je vojna v Ukrajini, saj je bila Nemčija močno odvisna od ruskega plina in je tako morala preiti na veliko dražje alternative.

Tovrsten dvig cen najbolj občuti prav gostinstvo, zaradi česar so nekatere restavracije na Bavarskem in Spodnjem Saškem lani uvedle dodatek na stroške energije. Burger bar na Bavarskem tako od svojih gostov zahteva dodatna dva evra za "Habeck pavšal", ki je poimenovan po nemškem gospodarskem ministru Robertu Habecku, za katerega mnogi menijo, da je neposredno odgovoren za višje cene energije.

Restavracije morajo o pavšalu goste obvestiti

Generalna direktorica nemškega združenja hotelirjev in restavracij (DEHOGA) na Spodnjem Saškem je lani za nemške medije povedala, da je uvedba pavšala popolnoma razumljiva. Kot je dejala, se med člani društva širi strah o nadaljnjem obstoju, zaradi česar so morali najti način, kako znižati cene. O pavšalu pa morajo biti gostje obveščeni že vnaprej.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 23:04 10. Maj 2023.

    Ni Pro Lema. Bo pa napitnina nižja za 8 evrov.

  • 09:03 10. Maj 2023.

    Najbrž so že dvignili cene hrane in pijače zaradi povečanih stroškov surovin in energije. Zdaj bodo pa še posebej zaračunavali …

  • 13:02 9. Maj 2023.

    Bolj, kot Ukrajinska vojna je za stanje v Nemčiji kriva Amerika kateri zvesto sledijo..Mi bomo pa kakopak sledili Nemčiji in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.