Neverjetno: V Jadranskem morju posneli angelskega morskega psa

Foto: Profimedia
Sklat ali angelski morski pes se zariva v peščeno in muljasto dno, lovi iz zasede in lahko zraste čez meter in pol.
Oglej si celoten članek

WWF Adria je objavila posnetek več angelskih morskih psov, kritično ogrožene vrste. V objektiv jih je ujel ribič in potapljač Nikola Kosanović iz Molata.

Ko se je pred nekaj leti na zagrebški ribarnici na Dolcu pojavil mlad, pravkar skoten angelski morski pes (lat. squatina squatina, ang. Angel shark), so bili številni znanstveniki, pa tudi naravovarstvene organizacije, prijetno in neprijetno presenečeni. Za to kritično ogroženo vrsto morskega psa so namreč verjeli, da je v Jadranskem morju na robu izumrtja. Čeprav so raziskave, ki jih je spodbudila ta najdba, pokazale, da sklati še vedno živijo v Jadranu, živeči osebek v svojem naravnem okolju še ni bil zabeležen, poudarjajo pri WWF Adria.

WWF se že pet let ukvarja z raziskovanjem in zaščito ogroženih vrst skozi vrsto projektov. Zgodba o zaščiti sklatov na Hrvaškem počasi postaja sinonim za boj proti izgubi biotske raznovrstnosti v Jadranskem morju, ni pa le zgodba o zaščiti enega morskega prebivalca.

V letu 2019 sta WWF in Inštitut za oceanografijo in ribištvo začela raziskavo o tem, koliko sklatov sploh še živi v Jadranskem morju. Rezultati so pokazali, da se je populacija iz nekdanje razširjenosti, ki se je raztezala po celotnem Jadranu, zmanjšala na majhen del, ki živi na otočju Molata. Prav ta populacija je bila zadnje upanje za ohranitev te vrste, ki je bila nekoč močno in gosto razširjena po vsem Sredozemlju in vzhodnem Atlantiku. Danes je njegova razširjenost omejena na nekaj manjših območij, med katerimi je tudi populacija iz zadrskega arhipelaga.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:02 9. Julij 2024.

    Ne hodite na morje,pejte raje v šobčev bajer

  • 18:45 8. Julij 2024.

    Kjer so hrčki, so tudi peski!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.