Neverjetno, kaj je ujel ribič pri Pulju

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ribič je v severnem delu Jadrana ujel žival, ki jo lahko srečamo v toplih morjih.
Oglej si celoten članek

Puljski ribič je v ribiško mrežo na globini osmih metrov v Verudeli pri Pulju ujel nenavadnega polža. Gre za velikanskega kosmatega tritona (Monoplex parthenopeus). 

Kolt pojasnjujejo na Facebookovi strani puljskega akvarija, se ta vrsta morskega polža nahaja predvsem v tropskih in subtropskih morjih in velja za vrsto, ki ima rada toplo morje. Na Jadranu je redek, vendar občasno lahko najdemo določene primerke, zlasti v južnem delu, kjer je temperatura morja toplejša. 

Foto: Facebook

Velikanski kosmati triton lahko zraste v dolžino 10 do 15 centimetrov, v nekaterih primerih pa tudi do 20 centimetrov. Prepoznaven je zaradi edinstvenega videza, ki ga tvori spiralne, robustne školjke z značilnimi špicami. Barva školjke je od svetlo do temno rjave, pogosto posejana z vzorci, ki se zlijejo z okolico, kar polžu omogoči zlitje z naravnim okoljem. 

Ima pomembno vlogo v ekosistemu Jadranskega morja kot plenilec manjših nevretenčarjev, vključno z lupinami in polži. Triton uporablja svojo zobato strukturo, ki deluje kot majhno strgalo za vrtanje lupine plena.

xxx

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:54 22. Oktober 2024.

    Neverjetna je edino ažurnost lepega števila tukajšnjih "novic"!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.